Nesttunbrekka 99

Nesttunbrekka 99

Sted: Nesttun, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, kontorer

Totalkostnad eks mva:
70 millioner kroner

Bruttoareal: 3.500 kvm

Tiltakshaver: Backer

Totalentreprenør: Lars Jønsson

Teknisk totalentreprenør: TEVAS

Arkitekt: b+b arkitekter

Interiørarkitekt: Link Arkitektur

Totalrådgiver: Multiconsult

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko - Grunn og betong: Buck & Jønsson - Betongelementer: Spenncon - Betonggulv: IGS - Stålkonstruksjoner: Scancon - Taktekking: Protan Tak - Fasader: Lars Jønsson - Glass/aluminium: Bue Aluminium - Vinduer: H-vinduet Magnor - Solavskjerming: Vental - Tømrer og innredning: Bergen Prosjekt - Maler/gulvlegger: Laksevåg Malerforretning - Mur/flis: Bru & Wiese-Hansen - Rør: Anders O. Grevstad - Elektro: Petterson & Gjellesvik - Automasjon: Celsius Teknikk - Kanalarbeider: Østensen Eftf - Branntetting: Firesafe - Låssystem: Låsservice - Minikjøkken: Sigdal - Heiser: Knutsen - Montering: Bergen Montering - Anleggsgartner: Olsen & Indrøy - Byggevarer: Byggmakker - Transport og mottak byggavfall: Leknes

Ved Nesttunbrekka har Multiconsult flyttet inn i Bergens mest miljø-
vennlige kontorbygg.

Nesttunbrekka 99 er et viktig referanse-
prosjekt for byggherre, leietaker og entreprenører. Bygget er prosjektert av b+b arkitekter og Multiconsult og ført opp i totalentreprise av Lars Jønsson og i totalteknisk entreprise av Teknisk Entreprenør Vest. Tiltakshaver er Nesttunbrekka 99 AS, som er eid av Backer. Byggestart var i april 2012. Bygget stod ferdig i mars i år.

Fem prosents merkostnad
Bygget har fire etasjer over bakken og en under. De fire etasjene over bakken har et samlet areal på 3.500 kvm. Byggets entreprisekostnad er 70 millioner kroner eks mva. Prosjektleder Kjell Sylvarnes i Backer anslår at merkostnaden ved å føre opp bygget som passivhus er cirka fem prosent.

Kontorlandskap
I første etasje er det lobby, møteroms-
sone og sosiale soner. Andre, tredje og fjerde etasje rommer 40 kontorarbeids-
plasser, 120 plasser totalt. De fleste arbeidsplassene er i landskap, med tilgang på stillerom. I underetasjen er det en parkeringskjeller og tekniske rom.

Kjerneboring
Tomten ved Nesttunbrekka er på tre mål. Det er fra tre til ti meter ned til fast fjell. Deler av bygget står derfor på stålkjernepeler.

Bygget har tilnærmet rektangulær form, med et buet hjørne mot Fanavegen. Kjelleren er støpt vanntett. Per-Einar Rotvoll, leder for total totalentreprise-
avdelingen i Lars Jønsson, forteller at det var nødvendig å kjernebore gjennom både tak og gulv i parkeringshuset som stod på tomten (og som fortsatt står der).

– Parkeringsanlegget hadde etterspente kabler i taket og de måtte vi ta ned før vi kunne kjernebore, sier Rotvoll.

Rheinsink
Bærende konstruksjon er i stål og hulldekker. I fasaden er det brukt søyler med et rektangulært tverrsnitt, mens søylene som er trukket inn fra fasaden er runde. Taket er flatt, isolert og tekket med takbelegg. Regnvann kommer ned via innvendig løp. Også øverste dekke har hulldekker, noe som bidrar til stabil temperatur i øverste etasje. Fasadene er bygget som tradisjonelle klimavegger, med unntak av at dampsperren er trukket ti cm inn i yttervegg. Yttervegger er 30 cm tykke, hvor 15 cm ligger utenfor dekkeforkant for å redusere kuldebruer. Det er teipet utvendig mellom gips og vinduer. På innsiden av vinduene er plast tapet til vinduene for å unngå luftlekkasjer. Det er få gjennomføringer i ytterveggene og de som finnes er sikret med mansjetter.

Det er systemhimlinger i alle etasjene. I kontoretasjene er det en kombinasjon av faste vegger og fleksible vegger. På gulvene er det lagt til sammen 2.000 kvm med 4,5 mm tykt gummibelegg som er mykt å gå på. Møterom og stillerom er bygget for å tåle strenge lydkrav.

Lang levetid
Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføringen. For å unngå fukt i konstruksjonen ble det hengt opp duk utenpå stillaset. Materialvalg er gjort ut fra ønsker om rimelig vedlikehold, lang levetid og enkelt renhold. Alle vinduene er i aluminium. Hele bygget har universell utforming. Sorteringsgraden er på 90 prosent. Ca. 100 håndverkere har vært med på oppføringen av Nesttunbrekka 99. Da aktiviteten var på topp var det 60 personer på byggeplassen. Arbeidene har skjedd uten alvorlige skader.

Backer skal senere føre opp et kontorbygg på 10.000 kvm på nabotomten. Multiconsult skal leie 6.000 kvm i dette bygget. Kjell Sylvarnes sier Multiconsult er en meget kompetent leietaker.

70 kWt
Nesttunbrekka 99 har vannbåren oppvarming med gulvvarme i første etasje og radiatorer fra andre til fjerde etasje. I neste byggetrinn skal det bygges en energisentral med varmepumpe basert på ammoniakk.

Daglig leder Tom Chr Eide i Teknisk Entreprenør Vest (TEVAS) forteller at beregnet energibruk er 70 kWt per kvm per år, noe som gjør at bygget oppfyller kravene til passivhus og får plassering i energiklasse A.

– Bygget har balansert ventilasjon med varmegjenvinning som har en virkningsgrad på 85 prosent. Ventilasjonsanleggene har en kapasitet på 45.000 kubikkmeter per time, sier Eide.

Det er 30 cm isolasjon i veggene og i snitt 40 cm i taket. Vinduene har i snitt en U-verdi på 0,67. Et uavhengig firma har trykktestet bygget. Luftveksling per time er på 0,43. Hele bygget er sprinklet. Solavskjerming skjer med utvendige screens som er koblet opp mot inneklima og utvendig værstasjon, med mulighet for manuell overstyring. I kontorene er det innvendige persienner.

BREEAM
Bygget har trinnløs styring av lys via dagslysindikatorer og bevegelsessensorer. Ventilasjonsanleggene er behovsstyrte. På møterommene er det måling og styring av CO2-nivå. I hver etasje er det avfallsstasjoner med kildesortering. I parkeringskjelleren er det seks ladestasjoner for elbiler og 50 plasser for sykkelparkering.

Kjell Sylvarnes sier at han håper Nesttunbrekka 99 får graderingen Excellent når bygget skal sertifiseres.

– Vi har fulgt alle BREEAM krav, med blant annet registrering av vannbruk, elektrisk strøm, avfallshåndtering, transport. Vi har også laget et CO2 regnskap. BREEAM kravene har vært en bevisstgjøring og vi har lært mye. Kravene har pushet oss alle til lære, tenke helhet og dokumentere. Det er et meget godt verktøy.

Bratt lærekurve
På spørsmål om hva som har vært de største utfordringene under oppføringen svarer Per-Einar Rotvoll at en trang tomt med stor aktivitet rundt, at parkeringsanlegget under bygget var i bruk og at kravene til logistikk var de viktigste.

– Jeg mener at vi har utviklet oss som entreprenør gjennom dette prosjektet.

Tom Chr Eide svarte at dette er et bygg med veldig høy teknisk kvalitet.

– De tekniske anleggene har vært krevende både å prosjektere og montere. Dette er det mest krevende bygget vi har vært med på. Lærekurven har vært bratt og arbeidet har vært morsomt.

Markedsansvarlig Mette Davidsen i Multiconsult sier at prosjektering og bygging har vært preget av et samarbeid der alle parter har anstrengt seg.

– Multiconsult skal bruke bygget til å vise hvilke løsninger og muligheter som finnes, sier Davidsen.

Alle dradd i samme retning
Sivilarkitekt Bjørn Ivar Heggelund i b+b arkitekter forteller at det var en spennende og lærerik prosess å tegne Nesttunbrekka 99 ettersom ambisjonene har vært høye både fra byggherre og leietaker.

– Spesielt vil jeg nevne fokuset på lavt energibruk, bruken av BREEAM som bevisstgjøringsverktøy og samarbeidet med en dyktig og tverrfaglig gruppe hos Multiconsult og Link Arkitektur. Det har vært en utfordring å balansere interessene mellom lavt energibruk og et godt arkitektonisk uttrykk, med tanke på begrensninger i glassareal og muligheter for variasjon i bygningsvolumet. Byggets geometri er basert på eksisterende underliggende konstruksjoner men er gitt en buet avslutning for å åpne opp landskapsrommet mot nabobebyggelsen. Vi i b+b arkitekter sitter igjen med inntrykk av at alle involverte i prosjektet har dradd i samme retning og at vi sammen har fått til et godt bygg. 

Bro mellom fortid og fremtid

Interiørarkitekt Ingeborg Hopland Nestås i Link Arkitektur forteller at konseptet for interiørarkitekturen har tatt utgangspunkt i Multiconsult sin visjon om å være en bro mellom fortid og fremtid, med engasjement, lagspill og ansvar som kjerneverdier.     

– Interiøret skal fremstå som solid og profesjonelt, samtidig som evnen til nyskaping kommer frem. Besøkende og ansatte skal sitte igjen med et inntrykk av Multiconsult som en kreativ bedrift som jobber innenfor et bredt spekter av fagfelt, i alle prosjektfaser.

For bruker har det vært viktig å få kontorplasser og møterom som innbyr til stor grad av samhandling både innenfor og på tvers av fagmiljøene i Multiconsult.

– Hovedparten av de ansatte sitter nå gruppert i åpen kontorløsning, med tilgang på møterom og stillerom i midtsoner. Det er lagt ned mye arbeid i å få gode akustiske kvaliteter. Kjerneverdien engasjement leses i overført betydning gjennom sterk fargebruk i sosiale soner, med stor variasjon i innredning. Dette gir hver avdeling sitt særpreg, sier Ingeborg Holand Nestås.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter