Starter E6-planlegging gjennom Hamar

I løpet av høsten starter arbeidet med utvidelse av E6 gjennom Hamar.

Reguleringsplanen gjennom Hamar skal bygge på kommunedelplan som Miljøverndepartementet vedtok i april 2013. I tillegg til å planlegge en firefelts vei, skal flere avbøtende tiltak planlegges nærmere i arbeidet med reguleringsplan, melder Statens vegvesen på sine nettsider.

Blant annet skal disse tiltakene gjennomføres:

- Naturreservatet skal utvides med erstatningsarealer.

- Terskler skal etableres ved utløpene til Flagstadelvdeltaet og Svartelvdeltaet med tiltak for å redusere uønsket konsekvenser for fisker og fugler.
- Et system for oppsamling og rensning av overvann/avrenning fra E6 og andre riksveger i nedslagsområdet etableres.

- Støyskjerming for å redusere ulempene fra støy for naboer og reservatet skal planlegges.

- Den økologiske statusen i hele Åkersvikaområdet skal vurderes samlet for å fastsette hvordan avbøtende tiltak konkret skal utføres og utformes.

- Landbruksmessige konsekvenser skal utredes.

- Forvaltningsplan for hele Åkersvika skal utarbeides.

- Miljøoppfølgingsprogram skal utarbeides.

- Tiltak for økt kunnskap og informasjon om naturreservatet skal til allmennheten skal iverksettes.

Statens vegvesen lyser i løpet av juni måned ut konkurransen for å knytte til seg en konsulent som kan bistå etaten i arbeidet med reguleringsplanen. I løpet av høsten vil kontrakt med valgt konsulent bli inngått, og kort tid etter det vil det bli varslet oppstart av reguleringsplanlegging for firefelts E6 og avbøtende tiltak gjennom Hamar. Statens vegvesen vil i forbindelse med varsel om planoppstart informere om hvordan lokalbefolkning og andre interesserte involveres i planarbeidet.

Selv om varsel om oppstart først skjer til høsten, vil Hedmark fylkeskommune på oppdrag for Statens vegvesen begynne med kulturminneundersøkelser allerede i sommer. Andre registreringer og undersøkelser i forbindelse med reguleringsplanen vil starte opp til høsten.