Fernandas Hage

Fernandas Hage

Sted: Oslo

Prosjekttype: Leilighetsbygg

BTA: 12.274 kvm

Byggherre: Sandakerveien 112

Totalentreprenør: Peab

Kontraktssum eks. mva:
148 millioner kroner

Arkitekt: Blokk Arkitekter

LARK: Bar Bakke landskapsarkitekter

Byggeledelse: Bugge Prosjekt

Rådgivere: RIBR: Multiconsult - RIA: By Akustikk - RIB: Dr. techn. Olav Olsen - RIB plattendekker/balkonger: Skandinaviske Byggelement - RIE: Heiberg og Tveter - RIG: Albert Ølnes - Rådgiver tegl: Ingeniørplan - RIV: Unionconsult - RIVA: Polyplan - Miljøteknikk: Golder Associates

Underentreprenører/underleverandører: Armering: Celsa - Badekabiner: Contech - Belistning: ParkettPartner - Beslag /blikk: Storo Blikkenslager-
verksted - Betong: Unicon - Betong-
trapper: Nor Element - Boder i p-kjeller: Ingeniør Larsson - Brann
isolering: Brann og Sikkerhetsforum - Elektro og tele: EDA - Flisarbeider: IA - Glassfasader aluminium: Alufasade - Grunnarbeider, utomhus og VA: Håkanes Maskin - Gulvbelegg: Elvestad Gulvbelegg - Heis: Starlift - Kjøkken/garderobe: Sigdal - Kledning inngangspartier: Canvas - Lås og beslag: TrioVing - Maler og opp-
merking p-plasser: AD Malerarbeid - Membran og tekking: Icopal - Pele-
arbeider: Smefa - Port: Hörmann - Priming garasjegulv: Beotec - Rekkverk: GBS Produkter - Rør inkl. sprinkling: Imtech Norge - Tredører: Dooria - Ståldører: Daloc - Tegl- og Lecaarbeider: Mjøndalen Mur & Puss - Trapper innv.: Tretrapp - Tømring bygg 2: Noveta - ventilasjon: Haaland Klima - Vinduer: Norgesvinduet

Vestvendt langs Akerselva og rett sør for «minibyen» Nydalen har
Peab ferdigstilt to nye blokker med 116 leiligheter for Sandakerveien 112 AS.

– Tomta skråner ned mot Akerselva og har en fantastisk beliggenhet som det var viktig å ta vare på. Vi har derfor plassert to vinkelbygg som trapper fra åtte etasjer i bakkant og ned til fem etasjer pluss takterrasse mot sol og utsikt i vest, sier arkitekt og partner i Blokk Arkitekter, Børge Motland. Med sine 12.300 kvm er Fernandas Hage arkitektkontorets største boligprosjekt til nå.

Tomta har vært i Lorentzen Eiendom AS`besittelse siden midten av 1980-
tallet. Den har huset forskjellige typer næringsdrift, de siste årene var det bilrelatert virksomhet på den vel sju mål store tomta.

Noe nedskalert
– Vi henvendte oss til Naturbetong AS, som har stor kompetanse og lang erfaring med boligutvikling. Sammen dannet vi Sandakerveien 112 AS, der vi eier 50 prosent hver. Allerede tidlig på 2000-tallet begynte vi å se på muligheten for å omdanne tomta fra næring til boliger, sier Thomas Lorentzen i Lorentzen Eiendom, som også er daglig leder i Sandakerveien 112 AS. En avholdt arkitektkonkurranse munnet ut i et forslag som man den gang ikke gikk videre med. Etter at Blokk Arkitekter ble engasjert på et noe senere tidspunkt og kom på banen med sitt forslag, var prosjektet i mellomtiden betydelig nedskalert fra de første planene.

I begynnelsen av juli 2011 inngikk Peab en kontrakt om en totalentreprise til en verdi av 148 millioner kroner eks. avgifter. Byggeledelsen har vært håndtert av Bugge Prosjekt. Den eksisterende bygningsmassen var da revet og tomta planert. Tidligere tiders industrivirksomhet på tomta, og mest sannsynlig også fra nabotomtene, påførte utbyggerne betydelige opprensingskostnader i grunnen. Opptil 80 prosent av massene var i forurensningsklasse 4 og 5, og ca. 30.000 tonn forurenset masse ble kjørt til deponi før tomta kunne bebygges.

Beliggenheten til Akerselva preget i stor grad grunnarbeidene. En parkeringskjeller på 3.200 kvm med innkjøring fra nord ligger under hele prosjektet, den ligger delvis på samme nivå som elva.

100-års flom
At Akerselva går over sine bredder er ikke uvanlig. Fernandas Hage er flomsikret mot den såkalte 100-års flommen. Det er en statistisk  beregning for sjansen for at en slik flom forekommer i Akerselva, dvs. ca. 1 prosent sannsynlighet i året. De kreftene en slik flom ville kunne utløse, er det allikevel tatt høyde – eller dybde – for. Veggene i kjelleren og dekke over kjeller er 30 cm tykke, og bunnplata er 40 cm.

– Det forelå grunnundersøkelser i forkant og vi visste derfor stort sett hvordan grunnfjellet gikk. Nærheten til elva gjorde det nødvendig med forankring mot oppdrift i byggeperioden. P-kjelleren er støpt som en vanntett konstruksjon. Vi måtte bruke flere stålkjernepeler og mer betong enn forutsatt. Bare vekten av armeringen i dekke over kjeller er 150 kilo pr. m3, så nå skal det uten tvil holde, forklarer Peabs prosjektleder, Bjørn Erik Olsen.

Inntrukne fasader
De to byggene har fasader forblendet med Bratsberg hvit marmor, og kjennetegnes ellers ved utformingen av inntrukne fasader i inngangsparti og stedvis oppover i etasjene. Disse er kledd med Prodemaplater.

– Hvert bygg er som to punkthus satt vinkelrett på hverandre. De inntrukne delene av fasadene med glassfronter gir maksimalt med dagslys inn til fellesarealene, og til de to inngangspartiene som er i hvert bygg. Vi er også svært fornøyd med at hele 70 prosent av leilighetene har hjørne-situasjoner, som gir dagslys inn fra to sider, sier Motland. Fordelingen i areal gjør at hele 69 prosent av leilighetene er på to eller tre rom.

For å få på plass reguleringen måtte Sandakerveien 112 AS avstå ca. ett mål til fellesarealer til den grønne lungen mot Akerselva.

– Mange av de nye leilighetsprosjektene langs Akerselva har de samme kvalitetene. Vi mener allikevel at dette skiller seg ut. Vi ligger høyt og det vil aldri bli ny bebyggelse foran som skygger for sol eller utsyn. Salget gikk også svært godt, selv om vi opererte med litt høyere priser enn tilsvarende i nabolaget. Spesielt var leilighetene i første etasje, som har egne markterrasser og er som små eneboliger i blokk, svært populære, sier Lorentzen.

Sol og tak
Hver eneste leilighet har balkong eller markterrasse. Alle er nå solgt, bortsett fra seks toppleiligheter som utbygger bevisst har holdt igjen. De har alle sjenerøse, egne takterrasser.

– Tre av leilighetene er ute i markedet, men foreløpig kun på våre egne hjemmesider. De har alle fantastiske, private takterrasser som medfører at de nok vil ligge på et noe høyere prissegment. Leilighetene er ennå ikke fullstendig klargjort. Her skal kundene selv få anledning til å skreddersy egne valg, som kjøkken, bad, parkett og liknende, forteller Lorentzen.

På hvert av de høyeste volumene er det fire slike private terrasser forbeholdt leilighetene på planet under. En av dem har egen trapp direkte opp fra leiligheten, mens de andre tre har felles (og avlåst) inngang fra fellesarealene. I areal er terrassene opptil 100 kvm store. Det er også en takterrasse (på hele 147 kvm!) i hvert bygg i sjette etasje med direkte utgang til planet over femte etasje.

– Prosjektet har tatt tid, noe som nok delvis skyldes beliggenheten i forhold til Akerselva Miljøpark. Men når vi først kom i gang med selve byggingen gikk det raskt. Peab har gjort en god jobb, de var litt forsinket til å begynne med grunnet merarbeid med forurenset masse, men klarte å jobbe seg raskt inn igjen, avslutter Lorentzen.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter