Smarthotel Tromsø

Smarthotel Tromsø

Sted: Tromsø

Prosjekttype: Hotell

Btoareal: 3.600 kvm

Kontraktssum ekskl. mva:
96 millioner kroner

Byggherre: Smart hotell Holding

Totalentreprenør med incitament: Kruse Smith Entreprenør

Prosjektleder for byggherren: Multiconsult

Arkitekt: Alliance Arkitekter

Rådgivere: RIB/GEO: Multiconsult - RIV: Sletten vvs - RIE: Bravida - RIAku/RIBr: ÅF-Consult

Underentreprenører/leverandører: Grunnarb.: Roald Madsen - Råbygg: Betong & Entreprenørsenteret - Gulvavretting/radonduk: Målselv Betongservice - Tømrer, brann-
tetting, himlinger, vinduer/dører: 2tal as - Glassfasader: Krane Glass & Fasade - Ventilasjon: Nordklima - Kjerneboring/betongsaging: All Betongsaging - Taktekking blikkenslager: Petersen - Rørlegger: Reidar Skagseth - Badekabiner: Partab - Vinduer: NorDan - Maskiner/ utstyr: UCO - Maling, fliser, muring, teppelegging: Schwenke - lettak: Lett-tak - stålrekkverk: Tromsø Stålindustri - Porter: Hörmann Nord-
Norge - Lås og beslag: Låsgruppen

Smarthotel Tromsø som åpnet i slutten av april er Kruse Smiths tredje Smarthotel-prosjekt, og entreprenøren kan med rette kalle seg Norges Smarthotel-entreprenør. Det første Smarthotellet ble åpnet på Forus for noen år siden og et Smarthotel åpner i St. Olavs gate i Oslo i juni.

Smart Hotel Holding planlegger nå et nytt hotell i Hammerfest. Distriktssjef Ole K. Herlofsen i Kruse Smith Entreprenør sier at tiltakshaver har opplyst at de nå vil utarbeide en krav-
spesifikasjon som skal danne grunnlag for alle Smarthotellene. Særlig med hensikt på å standardisere konseptet mest mulig. Felles for hotellkonseptet er at det har fast lavpris, og at gjestene selv kan sjekke inn på en automat i resepsjonen, sier Henriksen.

– Kruse Smith Entreprenør inngikk en totalentreprise med incitament på 90,8 millioner kroner eksklusiv mva. Etter omforente tillegg lander vi selvkost noe under justert budsjett. Det får både byggherren og vi være fornøyd med, sier han.

Støttemur
Hotellet har naboer på tre sider. Det førte blant annet til at det måtte støpes nye murer i begge ender under gavlen på det ene nabohuset. Det ble også bygget en stor forstøtningsmur på baksiden mot nabobyggene som består av eneboliger i trehus. Anleggsleder Ola Rækken beskriver den som en stablemur tilsvarende dem som Vegvesenet bygger i sine veiskjæringer. For å få tilstrekkelig dagslys til rommene i første etasje måtte det anlegges et uterom på 50 x 2,5 meter. – Selv om vi hadde naboene tett innpå byggeplassen, oppsto det ingen problemer, forsikrer han.

Tradisjonelt bygg
Herlofsen beskriver hotellet som et meget tradisjonelt bygg med enkel fundamentering direkte fundamentert, med søyler og dekker, klimavegg og glassfasade i resepsjon og frokostsal i første etasje ut mot gaten. Prefabrikkerte badekabiner i mange små rom var faktisk den største utfordringen. Minirommene er kun på 7,5 kvm. 162 rom på 3.600 kvm er mange rom per kvadratmeter.

Litt uvanlig er det at byggherren ferdigstiller all møblering før overlevering.

– Da vi overleverte 18. april, var alle møblene på plass. De startet på toppen og møblerte seg nedover i etasjene. Grafittien på veggene ble bestemt i ettertid og er utført av byggherren. Da vi skulle male Con-Formveggene hvite, synes arkitekten at overflatene i rå betong var så fine at maling var unødvendig, I stedet ble de dekorert med grafitti både i korridorer og hotellrom, sier Herlofsen.

Han tilføyer at det har vært et interessant prosjekt i et område av landet hvor Kruse Smith ikke tidligere har bygget.

– Vi har hatt meget dyktige lokale håndverkere og underentreprenører. Byggherrens profesjonelle håndtering av byggesaken har også bidratt vesentlig til at dette har blitt et vellykket prosjekt spesielt med tanke på kvalitetsoppnåelse, påpeker Herlofsen.

Kvalitetsarbeider
– Vi er spesielt fornøyd med det fine betongarbeidet som er utført. Det medførte blant annet at arkitekten valgte å behandle en del av betongen direkte uten å sparkle og male veggene på vanlig måte, sier teknisk leder for byggherren, Hans Abel Hjort i Multiconsult, som har hatt det overordnede ansvaret for byggeriet.

– Det er også gjort meget bra arbeid på de tekniske fagene. Måten det er lagt opp på, fremføringen og linjene både i kablinger og avløp i vannledningssystemet og ventilasjonskanalene ligger veldig fint. Bygget er støysvakt. Det har vært levert kvaliteter av de entreprenørene som har vært involvert. Kruse Smith Entreprenør har kjørt dette som en totalentreprise og har fulgt den kravspesifikasjon byggherren har utarbeidet. De har ferdigstilt prosjektet en måned raskere enn avtalt og til avtalt pris. De endringene som har kommet opp underveis har blitt behandlet profesjonelt fra begge parter, og vi er nå nesten ferdig med avslutningsregnskapet allerede 14 dager etter offisiell åpning. Vi er svært fornøyd med den jobben Kruse Smith Entreprenør har gjort i Tromsø, understreker Abel Hjort.

Reviderte fasadene
Alliance Arkitekter har stått for detaljprosjektering, revisjon av fasader, samt komplett interiørprosjektering. Etter ønske fra kommunen er volumene vertikalt inndelt i fem felt. Dette for å ta opp inndelingen av eksisterende bebyggelse i gateløpet. Det er valgt fasadeplater i valnøtt på alle felt, samtidig som man forsterker den vertikale inndelingen med vertikale sorte vindusbånd.

Byhotell
Tema for interiøret reflekterer at det er et byhotell, for eksempel ved at en vegg på hvert rom er beholdt i rå betong og dekorert med graffiti. Materialbruken ellers er enkel og tar opp farger og materialer fra fasaden.

Smarthotel Tromsø har 162 rom fordelt på andre til femte etasje. Første etasje mot Vestregata er kledd i glass. Her dannes en publikumsrettet base som inneholder hovedinngang, lobby, resepsjon, lounge og restaurant.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter