Folk går i surr om flomvarsler

Veldig mange mennesker forstår ikke at en 50-årsflom kan komme to år etter den forrige 50-årsflommen. Det er årsaken til at Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) ønsker å endre begrepene for 5-årsflom og 50-årsflom til noe folk flest forstår.

Dagens uttrykk med 5-årsflom og 50-årsflom er rent statistiske. Årets vannføring sammenlignes med tidligere år, og med tiden vil derfor grensene for når forskjellige nivåer inntreffer endre seg.

Det må være mulig å lage et varsel som kan forstås på samme måte som når meteorologene varsler storm og orkan. Det viktigste er at folk forstår alvoret når det kommer en stor flom. Et tilsvarende opplegg bør man ha også når det gjelder ras.

Likevel vil ikke NVE gi helt slipp på de gamle begrepene, heter det i en melding NTB har sendt ut. For statistikken gir uansett et bilde på hvor sjelden, eller hvor ofte det kommer en flom av forskjellig størrelse.

Etter de hendelsene vi nå har hatt i Gudbrandsdalen spesielt, er det å håpe at alle tar slike farer inn over seg. Manns minne må i alle fall være lenger enn to år. Det er nøyaktig to år siden forrige katastrofe, men likevel bygger man hus på de samme tomtene. Skal det bygges på disse tomtene enda en gang, må man først foreta drastiske tiltak for å forebygge nye katastrofer. Da må man på ett eller annet vis få kontroll over vannmassene.