Metro Bolig Hus C

Metro Bolig Hus C

Sted: Lørenskog

Prosjekttype: Leilighetsprosjekt med 64 leiligheter

Bruttoareal: 4.350 kvm

Entreprisekostnad ekskl. mva: 77,2 millioner kroner

Byggherre: Lørenskog Sentrum Bolig

Totalentreprenør: Agathon Borgen

Arkitekt: Vindveggen Arkitekter

Landskapsarkitekt: IN BY

Rådgivere: RIB: BraCon - RIE: RIE Consult - Elektro: Elektro Experten - RIV/ Ventilasjon: TK Ventilasjon - RIV/Rør: DetaTek - Sanitær og varme: Oras avd. Gardermoen - RIB brann: Høyer Finseth - RIB lyd: Brekke & Strand Akustikk

Underentreprenører/leverandører: Konstruktiv stål: BT Stål - Bade-
kabiner: Probad - Plattendekker: HEDA - Trapper/balkonger/sval-
ganger: UBAB - Innv. tømmerarbeider: Byggmontasje Øst - Festemidler: Proff Partner - Heis: Elevator - Taktekking: Hesselberg Tak - Grund- og utomhusarbeider: Nordby Maskin - Maler/Gulvbelegg: Malerservice Norge - Sparkling gulv: Gulvavretting - Brakker og utstyr: BAS Maskinutleie - Rekkverk, alu.dører og profilitt: Sagstuen - Kjøkken/ garderober: Studio Sigdal Lørenskog - Vinduer/ balkongdører: NorDan - Parkett: Bo Andren Norge - Inner- og ytterdører i tre/stål: Sentrum Bygg - Gulv-
støping: Fron Betong - Lås og beslag: Lås & beslag - Brakkevask/kjerne-
boring: Jansen Renhold - Utforinger og listverk: Norgestre - Byggevarer: Maxbo proff - Fasadeplater: Optimera Proff

Oppe på taket på kjøpesenteret Metro i Lørenskog i Akershus står nå 64 nye leiligheter klare for innflytting.

Få leiligheter har kortere vei til shopping enn leilighetskompleksene i Metro Bolig. Nå står tredje bygg ferdig i kjempe-
prosjektet – oppe på taket til kjøpesenteret Metro i Lørenskog.

Da kjøpesenteret ble bygd ut i 2008, ble konstruksjonen tilpasset en god del ekstra vekt på taket. Fem leilighets-
blokker med til sammen 250 leiligheter veier tross alt mer enn små menn med propell på ryggen.

21. mai sto Hus C i Metro Bolig klart for overlevering, kun ett år fra byggestart. Prosjektleder i totalentreprenør Agathon Borgen, Kjell Finøen, forteller om en knirkefri byggeprosess i et prosjekt som entreprenøren allerede kjenner temmelig godt.

– Vi har brukt en tradisjonell bygge-
metode som vi har brukt mange ganger før, sier 54-åringen.

Kombinasjonen av plasstøpt betong, elementer og stål er velkjent for Agathon Borgen, men forhåndskunn-
skapene som har hjulpet i bygge-
prosjektet går dypere enn som så. Hus B i leilighetskomplekset, med 41 leiligheter, ble reist av entreprenøren med overlevering i 2012. Finøen forteller at Hus C nesten er en kopi av det forrige bygget både på utforming og arbeidsstyrke.

Takhøyde
Selv om arbeidet er velkjent for Agathon Borgen, forteller prosjektleder Finøen at det å bygge på et tak naturligvis byr på visse ekstra utfordringer. Spesielt transport blir vanskeligere når man kun kan kjøre personbiler oppe på taket.

– Vi har hatt en kran på området stort sett hele byggeperioden. Alt av byggevarer har måttet heises opp, sier Finøen.

En annen stor utfordring ved å bygge på taket til en bygning i full bruk, er faren for lekkasjer som et resultat av arbeidet. Her lærte entreprenør Agathon Borgen leksen sin ved oppføringen av Bygg B, og har jobbet målrettet for å minimere lekkasjene denne gangen.

– Vi måtte ta hull på membranen under byggingen av Hus B, og det førte til enkelte lekkasjer i noen butikker under oss. Men vi lærte mye i byggeprosessen, og vi gjør aller helst ikke de samme feilene to ganger. Det er vanskelig å unngå lekkasjer nedover helt, men vi har jobbet godt med å begrense lekkasjene, og jeg vil si vi har lyktes med det.

Agathon Borgen er i forhandlinger om å bygge Hus D og E oppe på Metro-taket. Hvem som får entreprisen, skal avgjøres i løpet av sommeren.

Hage i høyden
Ansvarlig arkitekt hos Vindveggen Arkitekter AS, Solve Varslott Aalmo, forteller at også fra deres side har plasseringen på kjøpesentertaket bydd på noen ekstra utfordringer. Likevel forteller Aalmo at prosessen har vært temmelig lik en hvilken som helst annen.

– Vi kan ikke tenke helt som når det bygges på fast grunn, men det er hovedsakelig ingeniørens utfordring å få det hele til å gå opp. Vi har måttet være litt avventende med noen par ting, men ellers har det vært en vanlig boligbyggeprosess for vår del.

Aalmo tror Metro Bolig – Hus C vil vekke stor begeistring hos leilighetskjøperne, og at disse vil være høyst forskjellige.

– Jeg tror det er snakk om veldig attraktive boliger her. Landskapsarkitekten har fått god plass til å lage ordentlig fine uteområder og hager, og leilighetene er veldig varierte og spenner fra ett-romsleiligheter til fire-fem-romsleiligheter.

I ren størrelse skiller 84 kvadratmeter den minste og den største leiligheten i Hus C, som henholdsvis har et bruttoareal på 30,5 og 114,4 kvadratmeter.

Det er BORI (Boligbyggelaget Romerike) som selger leilighetene i Metro Bolig. De startet leilighetssalget i Hus C 5. desember 2011. I skrivende stund er samtlige leiligheter bortsett fra én solgt.

Tekst og foto: Sindre Sverdrup Strand


Flere prosjekter