Norconsult fortsetter veksten

Norconsult-konsernet fortsetter sin solide vekst. Omsetningen passerte tre milliarder i fjor med driftsmargin på 9,1 prosent.

– Det er gledelig å fastslå at 2012 ble nok et rekordår for Norconsult-konsernet. Gjennom organisk vekst, etablering av ny virksomhet og oppkjøp har Norconsult fortsatt å utvide sitt tjenestespekter, sin geografiske tilstedeværelse og kapasitet. Vi erfarer stor etterspørsel etter vår kompetanse, spesielt innenfor samferdsel og infrastruktur, kommenterer adm. direktør John Nyheim

– Gode resultater gir motivasjon. Selskapets positive utvikling er resultatet av en systematisk satsing på å bygge kompetanse. En forutsetning for å skape gode resultater er selskapets inntjeningsevne og soliditet. Økonomisk handlefrihet er avgjørende for å ha muskler til å videreutvikle selskapet i et marked som stadig er i endring, fremholder han.

Omsetning i 2012 endte på 3,202 milliarder kroner som representerer en vekst på 16 prosent og en omsetningsøkning på 436 millioner sammenlignet med året før. 90 prosent av veksten skyldes organisk vekst. De resterende 10 prosent er via oppkjøp. Driftsresultat etter avskrivninger endte på 291 millioner og tilsvarer en driftsmargin på 9,1 prosent.

Internasjonal aktør
– Norconsult-konsernets soliditet, kompetanse, markedsposisjon og ordrereserve danner en sunn plattform for videre utvikling av selskapet i tiden framover. Vi har klare ambisjoner om å vokse videre. Vi skal videreutvikle vårt ansatteide multidisipline selskap slik at vi kan konkurrere på linje med de store internasjonale aktørene. Vekst er en viktig forutsetning for å styrke vår konkurransekraft og opprettholde vår ledende posisjon, opplyser Nyheim som ved utløpet av fjoråret hadde 2400 medarbeidere i konsernet.

Norden
I Sverige har økningen i antall kontorer og ansatte primært kommet som følge av en strategisk oppbygging av ressurser rettet mot energi- og vannkraftmarkedet. I tillegg har Technogarden AB fortsatt å utvikle seg positivt. Ved utløpet av 2012 hadde den svenske virksomheten en samlet omsetning på NOK 395 millioner, en økning på 26 prosent fra 2011.

– Vi jobber videre for en positiv utvikling i Sverige gjennom å styrke tverrfagligheten og ved å etablere et bredere geografisk og markedsmessig nedslagsfelt, kommenterer Nyheim.

I Danmark er selskapet godt posisjonert mot vann og avløpsprosjekter og den farmasøytiske industrien. Det arbeides for fortsatt organisk vekst og oppkjøp i det danske markedet. I tråd med denne strategien overtok Norconsult fra nyttår virksomheten i Wessberg A/S som har kontor i Herlev utenfor København. Wessberg har en solid posisjon innenfor bygg- og eiendomsmarkedet innen både nybygg og byggfornyelse.

Utenfor Norden
– Utenfor Norden har vi konsentrert vår virksomhet og utvidet den gjennom oppkjøp for å være godt rustet til å konkurrere i utvalgte markeder i Sør-Amerika, det sørlige Afrika og Sørøst-Asia. I disse områdene er det et stort potensial for utvikling av bærekraftig energi. Norconsult er sterkt engasjert i betydelige vannkraftprosjekter der vår kompetanse og erfaring er etterspurt. Det er både motiverende og i tråd med Norconsults samfunnsansvar å bidra til økt bruk av fornybar energi i en verden hvor klimagassutslippene fortsetter å øke, sier Nyheim.

Firmakultur forankres
LEV Norconsult er konsernets felles kulturplattform som nå rulles ut i hele organisasjonen. LEV presenterer kortfattede leveregler for Ledelse, Etikk og Verdier slik at ansatte lett kan huske dem og bruke dem i hverdagen.

– Kulturen i Norconsult er solid forankret i prinsippene rundt ærlighet og respekt for andre mennesker. Skal vi drive en suksessfylt og varig forretning, er vi avhengig av tillit og et godt omdømme så vel hos kunder som hos våre medarbeidere og i samfunnet for øvrig. Våre etiske retningslinjer bidrar til å sikre at alle enkeltpersoner som handler på vegne av Norconsult, opptrer etisk forsvarlig og i tråd med selskapets verdigrunnlag, kommenterer Norconsultsjefen.

Fremtidsutsikter
Norconsult har innledet 2013 med ytterligere vekst i form av fem oppkjøp med til sammen 150 nye medarbeidere: RG Prosjekt AS (Nord-Trøndelag), Ing. Hallås Lillehammer AS (Lillehammer/Gjøvik), Arkitektstudio AS (Bodø), Wessberg AS (København/Danmark) og Claassen Auret Inc. (Johannesburg/Sør Afrika).

– Aktivitetsnivået etter årets første kvartal er høyere enn på samme tid i fjor. Innenfor samferdsel, infrastruktur, energi og miljø er vi optimistiske også på lengre sikt. Det er god aktivitet innenfor bolig- og næringsbygg, og vi har dermed god grunn til å se lyst på 2013 særlig ut ifra situasjonen i det norske markedet, avslutter Nyheim.