Lovisenberg Omsorg+

Lovisenberg Omsorg+

Sted: Oslo

Prosjekttype: Omsorgsbygg

Bruttoareal: 7.468 kvm

Byggherre: Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg

Totalentreprise: Eide Entreprenør

Kontraktssum: 116 millioner kroner

Arkitekt og LARK:
Petter Bogen Arkitektkontor

Rådgivere: RIB og RIV: Sweco Norge - RIBR: Brannrådgivning Sør- Øst

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarbeider: Johan Rognerud - Taktekking: Nortekk - Glass/alum. fasader: Norske metallfasader - Lås og beslag: DORMA Norge - Solskjerming: Vental - Maler og gulvbelegg: Malermester Harald Askautrud - Oppmåling: Oslo Oppmåling - Flislegger: Leif Runars - Heis: Elevator - Avfallssug: ENVAC - Bassengleveranser: ENWA ABC TECH - Kjøkkenleveranse: Optimera / Montér Jessheim - Blikkenslager: HAJO Blikkenslagerverk - Metall-
arbeider: Weland - Vinduer: Skallevold - Dører: Sentrum Bygg - Byggevarer: Gausdal Landhandleri - Fasader: Luma Bygg, leverandør STO - Himlinger: Modulvegger - Provstrøm: MarBre Elektro - Branntetting: Brann & Sikkerhetsforum - Elektro: Sørum Elektriske

Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg kan snart tilby «alt» innen helse, sosial og velferd. I tillegg til sykehus, høyskole, sykehjem, barnehager og boliger, kan Lovisenberg nå også tilby 67 leiligheter innen konseptet Omsorg+.

Omsorg+ er Oslo kommunes satsing på et alternativ til opphold på sykehjem og det å fortsatt bo hjemme. Omsorg+ skal være for de som i det meste kan klare seg selv, men som allikevel kan føle det ensomt, utrygt og upraktisk å bo i eget hjem. En viktig forutsetning for en forsvarlig økonomisk gjennomføring er at leilighetene er underlagt Husbankens premisser, og at Oslo kommune er leietaker.

– Dette er kroneksemplet på at private/ ideelle institusjoner – som oss – går inn og hjelper staten. Vi leier ut bygget til kommunen, som ved behovsprøving bestemmer hvem over 67 år som får bo her. Beboerne betaler vanlig husleie, og kan søke bostøtte. Tjenestene driftes av oss. Vi er husverter, og legger til rette for aktiviteter, gymnastikk og kulturinnslag. Vi skal også kunne tilby god mat for en rimelig penge, sier en entusiastisk adm. dir. ved Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg, Vidar Haukeland.

To tomter
Petter Bogen Arkitekter har vært høyst delaktige i utviklingen av Lovisenberg, og har siden begynnelsen av 1990-tallet satt sitt bumerke i svært mye av bygningsmassen på området. Dette prosjektet ligger på to sammenslåtte tomter langs Lovisenberggata. Det verneverdige Søsterhjemmet ligger på nordsiden og sykehjemmet Cathinka Guldberg-senteret i øst.

– Det var viktig å komme frem til en felles forståelse med byantikvaren om hvordan tomtene kunne slås sammen. Søsterhjemmet hadde en gang en hage, dette arealet skal igjen settes i stand og vil være viktig som en del for inngangspartiet til senteret i første etasje i nord. Prosjektet måtte også ha en nær tilknytning til Cathinka Guldberg-senteret. Fellestjenestene, som bespisning og bruk av det store terapibadet med svømmebasseng i kjelleren, var viktige. Derfor er det anlagt en kulvert mellom dette nye og det eksisterende, sier daglig leder Petter Bogen i Petter Bogen Arkitektkontor.

Bortsett fra noe mindre bebyggelse som ble revet, var det på de to tomtene de siste årene en stor parkeringsplass. Lovisenberggata er en blindgate som opprinnelig var en typisk hagebygate.

– Bygget bidrar til en sammenheng i fasaderekken, og både valg av tegl og høyden på fire etasjer er tilpasset det murale preget i gatas øvrige bebyggelse, sier Bogen.

Største noensinne
Eide Entreprenør AS fra Årnes hadde i 2005 og 2007 to store oppdrag på Lovisenberg. I tillegg til kontrakten på Lovisenberg Omsorg+, har Eide Entreprenør også en samtidig pågående totalentreprise på nytt høyskolebygg inne på området. Høyskolebygget, som også Petter Bogen står som arkitekt for, skal stå ferdig senere i sommer.

– Disse to kontraktene på 250 millioner kroner er samlet våre største noensinne. Lovisenberg Omsorg+, med et areal på 7.468 kvm, utgjør vel 116 millioner kroner av disse, sier Ola Eide fra Eide Entreprenør.

Sju av de 67 leilighetene er beregnet for to personer. I utgangpunktet er leilighetene en fellesskapsbolig på ca. 54 kvm, inneholdende soverom, kjøkken og eget bad. Ved å trekke ut ca. 10 kvm, fra hver boenhet, blir det private arealet noe knappere. Til gjengjeld blir det fratrukne arealet heller lagt inn i allmennyttige fellesarealer som kantine, aktivitetsrom og liknende. Vendt mot Cathinka Guldberg-senteret blir det et atrium i form av en skjermet og sydvendt hage med direkte atkomst fra fellesarealet i første etasje. I underetasjen, og med overlys fra glasstaket i atriet, ligger terapibadet med et stort svømmebasseng.

Levende og effektivt
– Allerede nå etter kort driftstid, kan vi registrere at det er mer aktivitet i fellesarealene på lørdag/søndag enn på ukedagene. Da er det et levende bygg. Det er helheten her som er så unik; det å legge et omsorgsbygg av denne typen med direkte nærhet til både et sykehus og et sykehjem. Lovisenberg Omsorg+ er det første i Oslo hvor kommunens hjemmebaserte tjenester har tilhold i bygget. Sammen med tekniske og digitale velferdsløsninger minsker det bydelens behov for biltransport ut til klientene; de ansatte kan der og da bare gå rett opp i etasjene til de som måtte ha behov for assistanse. Det er effektivitet, påpeker Haukeland.

Lovisenberg er også kjent for sine flotte uteområder og parker midt i området. Datidens beslutningstakere på Lovisenberg innså viktigheten av lys, luft og utsyn til de grønne områdene. Det er en tradisjon som arkitekt og byggherre følger opp nesten 135 år etterpå. Nybygget har flere store terrasser, i tillegg til en stor felles terrasse med utsikt på toppen av den inntrukne fjerde etasjen.

– For de som har et visst behov for tilsyn, men samtidig godt kan klare seg selv, så er Lovisenberg Omsorg+ et sted en besøkende raskt kan tenke seg å ha som hjem. Her er boligens kvaliteter, i kombinasjon med effektive og trivelige leiligheter med flott beliggenhet, svarer Petter Bogen på spørsmålet om hva som er styrken til Lovisenberg siste tilskudd innen helse og omsorg.

– Selv om det ikke er påkrevet, legger Stiftelsen Diakonissehuset Lovisenberg ut alle byggeoppdragene på anbud. Ikke bare lå Eide Entreprenør langt under de andre tilbyderne, de har også null fraværsskader i begge prosjektene og samtidig håndverkere som gjør hverandre gode. Eide Entreprenør og Petter Bogen har i et tett samarbeid løst oppgavene med smidighet, kunnskap og riktige valg, poengterer Haukeland.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter