Ergan opplevelsessenter og kystfort

Ergan opplevelsessenter og kystfort

Sted: Bud i Romsdal ved Atlanterhavsveiens start

Prosjekttype: Kulturanlegg

Totale prosjektkostnader:
50 millioner kroner

Bruttoareal opplevelsessenteret: 1.250 kvm

Totalentreprenør: Romsdal bygg

Byggherreombud:
Hammerø & Storvik Prosjekt

Arkitekt: Vatne Arkitekter

Design og utvikling av utstillinger: Expology

Rådgivere: Byggeteknikk:
Geovest-Haugland (nå Norconsult) - Elektroteknikk: Norconsult

Underentreprenører/leverandører: Grunnarbeider: Samuelsen Maskin - Elektroteknikk: HTL Elektro - Ventilasjon: GK Norge - Rør: Hustad Rør - Maler/gulvbelegg: Maler-
mestrene BMV - Taktekking: Rauma Takservice - Alufasader/ glass: Valumin - Lås/beslag: Norsk Lås-
service - Blikkenslager: Blikkenslager R. Myklebust - Rekkverk: Midthaug - Heis: HK Service

Det gamle fiskeværet Bud i Romsdal ligger i den vestlige enden av Atlanterhavsveien og er en spennende idyll ytterst mot storhavet. Det gamle, restaurerte kystfortet fra 2. verdenskrig er nå komplettert med et nytt opp-
levelsessenter som åpnet 1. juni i år.

Romsdal Bygg har vært totalentreprenør for nybygget som er tegnet av Vatne Arkitekter AS.

Det nye senteret vil neppe gjøre det mindre interessant å fullføre turen over Atlanterhavsveien fra Averøy og Eide til Bud i Fræna kommune i Romsdal – eller motsatt vei På hele strekningen er det tett mellom høydepunktene for bilturistene.

Riksmøte og krig
I Bud ble det holdt riksmøte under ledelse av erkebiskop Olav Engelbrektsson i 1533. Det var den gang sjøen var den viktigste veien og Bud hadde en svært sentral posisjon på kartet. Etter invasjonen av Norge i 1940 fant Hitlers soldater ut at det samme stedet, Ergan i Bud, var velegnet for overvåking av skipsfarten på Hustadvika.

Ergan kystfort var strategisk viktig for den tyske okkupasjonsstyrken. Atlanterhavsvollen skulle beskytte mot britiske, og etter hvert også amerikanske, angrep.

Kanonstillingene og de øvrige krigsanleggene på Ergan forfalt i mange år etter krigens slutt, før noen kom på at dette hadde historisk verdi. Ergan kystfort ble satt i stand og åpnet som museum i 1995, med bidrag fra private, Forsvarsmuseet, Hjemmefrontmuseet, Rustkammeret og Romsdalsmuseet.

I år blir det tatt et viktig skritt videre i utviklingen av Ergan, etter en byggeprosess som startet i 2009. Anleggsarbeidene startet to år senere og nybygget kunne åpnes for publikum 1. juni 2013. Det nye opplevelsessenteret ligger like ved bautaen for Riksmøtet og med Hitlers kanonstillinger og underjordiske ganger som nærmeste nabo. Dermed er et spennende område gjort enda mer spennende.

Spennende innhold
Opplevelsessenteret består av en tidligere bygning som delvis er revet, delvis ombygd og i tillegg et nybygg. Her skal publikum kunne oppleve både nåtid og fortid gjennom utstillinger og digitaliserte, elektroniske installasjoner som viser livet både over og under havoverflaten. En innføring i Ormen Lange-anlegget, som har sitt prosessanlegg på Nyhamna like sør for Bud, historien om et spennende skipsvrak fra 1700-tallet, om tareskogen, om det enorme Egga-raset som skapte en tsunami mot norskekysten og om fiskeriene. Alt presenteres ved hjelp av moderne teknologi, der publikum selv er aktivt med i opplevelsen.

Nybygget inneholder også et auditorium, kafeteria og et stort innendørs utsiktsrom mot havet.

Det er Fræna kommune som sammen med Bud, Hustad og Fræna Sparebank er formell byggherre gjennom selskapet Ergan Eiendom AS. De svært påkostede utstillingene er finansiert av flere, blant annet av oljeselskapet Shell som har driftsansvaret for Ormen Lange. Også GassROR, Hydro, Statoil, Møre og Romsdal Fylkeskommune, NTNU og Nasjonale Turistveier har bistått faglig og/eller har vært med på finansieringen av utstillingsdelen. Anlegget skal, etter åpningen 1. juni, driftes av Romsdalsmuseet.

– Her er det mye elektronikk. Jeg skulle ønske at vi hadde en aldri så liten prøveperiode før vi startet opp, men det blir det ikke tid til, sier kultursjefen i Fræna, den tidligere fotballproffen Harry Hestad (69), til Byggeindustrien. Dette er hans siste, store jobb etter 30 år som kultursjef i Fræna. Fra 1. juni er han pensjonist.

Hestad sier at ikke absolutt alle detaljer er på plass til 1. juni. En del skyldes pengemangel. Resten må derfor komme etter hvert.

– Spesielt prosjekt
Romsdal Bygg AS i Molde har vært totalentreprenør for opplevelsessenteret, som er bygd i betong med en god del tre, glass og stål i overbygg og fasader.

Daglig leder i Romsdal Bygg, Kjell Audun Rød, har vært prosjektleder for Ergan-senteret. Han opplyser til Byggeindustrien at den største utfordringen i byggeperioden har vært sprengingen inntil de eksisterende underjordiske anleggene fra krigens dager.

I tillegg er Ergan i Bud rimelig værutsatt med sin beliggenhet på en høyde som skjermer bygda mot rasende stormer. Orkanen Dagmar rammet midt i byggeperioden, men også det gikk bra.

Rød forteller at dette langtfra er blant de største anleggene Romsdal Bygg har arbeidet med i det siste, men det er blant de mer spesielle.

Dyktige fagfolk
Svein Lodve Sandblåst i Hammerø & Storvik Prosjekt AS i Molde har vært byggherreombud for Ergan-senteret. Han forteller at det bygningsmessige ble ferdigstilt i september og at det etter dette har vært arbeidet med de teknologiske løsningene knyttet til utstillingene.

Han berømmer entreprenøren for å stille med erfarne og dyktige fagfolk på dette prosjektet.

– Ikke alt har vært mulig å planlegge til minste detalj. Mye måtte løses der og da, og det ble veldig bra til slutt, sier Sandblåst.

For arkitekt Kjell Vatne i Vatne Arkitekter AS har opplevelsessenteret på Ergan vært en spennende utfordring. Vatne har valgt å la et spesielt møne på det tidligere bygget, formet som en båt som ligger med kjølen opp, være bestemmende for utforming og løsninger for nybygget.

– Vi ønsket ikke å forstyrre denne detaljen. Samtidig har vi gitt den nyeste delen av opplevelsessenteret et fingeravtrykk fra i dag, sier Vatne til Byggeindustrien.

Tekst og foto: Kjell Herskedal


Flere prosjekter