To måneder lang streik i luftfarten er over

Streiken ved seks flyplasser i nord er over etter at NHO Luftfart og Luftfartens funksjonærforening søndag kveld ble enige.

Dermed kan bakkeansatte i Brønnøysund, Svolvær, Vardø, Vadsø, Mehamn og Honningsvåg gå tilbake på jobb mandag morgen.

– Vi er både lettet og veldig godt fornøyd med resultatet og med at streiken nå er over, sier leder Asbjørn Wikestad i Luftfartens funksjonærforening til NTB.

Streiken varte fra 12. mars og dreide seg om hvordan forhandlingene og uravstemningene skal foregå.

– NHO Luftfart beklager sterkt de skadevirkninger streiken har gitt berørte lokalsamfunn. Mange mennesker har ikke kommet til behandling på sykehus, og flere bedrifter har varslet om store problemer. Vi har derfor strukket oss langt i å finne en løsning som stopper streiken, sier direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart.

Løsningen ble forhandlet fram i et møte hos Riksmekleren i Oslo sent søndag kveld.

LFF har nå fått gjennomført det som gjensto i de lokale forhandlingene. Videre ønsker LFF at partene i framtiden gjennomfører sentrale tarifforhandlinger, og at resultatet av disse blir tema for uravstemning. Deretter ønsker man at de forskjellige bedriftsklubbene gjennomfører lokale forhandlinger.

Dette er imidlertid LFF og NHO Luftfart fortsatt uenige om. Et partssammensatt utvalg skal nå sette seg ned og gå gjennom stridsspørsmålene, et arbeid som skal være ferdig til neste års tariffoppgjør.

Arbeidstakerne som har streiket, er ansatt i firmaene som leverer bakketjenester til Widerøe i Nord-Norge.