Solhjell vil innskjerpe regelverk om bygging

– Norge blir våtere og varmere, og klimatilpasning må gjennomsyre alt som skjer på lokalt plan, slår miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) fast.

Han mener det ikke er riktig å si at én enkelt flom skyldes klimaendringer, men at 50-årsflommen vil komme oftere enn hvert 50. år. Derfor vil han innskjerpe dagens regelverk om plassering og spikring av bygg, avløp, vei og bane.

– Det er kommunene som planlegger, og klimatilpasning må gjennomsyre alt som skjer på lokalt plan, sier Solhjell.

Kommunene er etter plan- og bygningsloven ansvarlig for at naturfare blir vurdert og tatt hensyn til i arealplanlegging og byggesaker.

– Må flytte
Flere stortingsrepresentanter har tatt til orde for at huseiere som er spesielt flomutsatt, kan bli nødt til å flytte i stedet for å bygge opp igjen huset. Leder i kommunalkomiteen på Stortinget, Aksel Hagen (SV), sier til Aftenposten at hvis en bolig blir ødelagt gang etter gang, så må den bygges opp igjen et annet sted.

Forsikringsselskapet If har erfart at det er de samme som blir utsatt gang etter gang, og mener at det ikke bør bygges i de mest flomutsatte områdene.

– At forsikringsbransjen nå melder seg på, viser hvor store økonomiske skader dette kan påføre samfunnet, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Flomutsatte områder
– Kommunene bør ikke regulere områder som viser seg å være særlig flomutsatt, til boliger. Er det på tale å gjenreise boliger i flomutsatte områder, er det helt nødvendig med sikringstiltak som gjør at de ikke blir tatt på nytt, sier Høyres Nikolai Astrup.

Han er saksordfører for stortingsmeldingen om klimatilpasninger, som ble lagt fram tidligere i mai. Der foreslår regjeringen blant annet statlige retningslinjer for hvordan klimatilpasning skal håndteres lokalt. Stortinget skal behandle stortingsmeldingen 19. juni.

– Det er vel og bra, men ikke tilstrekkelig hvis man ikke følger opp med å tilføre kommunene ressurser og kompetanse, sier Astrup.

Han sier kommunene allerede nå må planlegge for klimaendringene forskerne mener vil komme.

– Det er åpenbart at vi må prioritere rassikring av vei og bane de neste årene. Det er uholdbart at store deler av infrastrukturen i Sør-Norge blir satt ut av spill slik tilfellet er nå, sier Astrup.

Kommunalt ansvar
Avdelingsdirektør Per K. Brekke i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier spesielt utsatte områder bør bebygges i minst mulig grad.

Etter flommen på Østlandet våren for to år siden anbefalte DSB tolv oppfølgingstiltak, der kommunale risiko- og sårbarhetsanalyser og fysiske sikringstiltak nettopp var to av tiltakene. Kommunene er nå lovpålagt å ha slike analyser.

– Det er kun kommunen som kan ha dette ansvaret. De er kun de som kan ha tilstrekkelig oversikt, sier Brekke.

– Forbud ikke aktuelt
Det er ikke aktuelt å forby boligbygging på områder som er utsatt for 50-årsflom, mener olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

– Hvis vi ikke skal bygge i et belte der vi må ta hensyn til en 50- eller 100-årsflom, er det veldig mange steder i Norge det ikke er mulig å bo. Og det er ikke aktuelt, sier Borten Moe til NTB. Han vil ikke felle noen dom over dem som velger å bygge opp igjen boliger som er ødelagt av flom.