200 evakuert i Kvam i Gudbrandsdalen

200 personer ble onsdag kveld evakuert på grunn av flommen i Kvam i Nord-Fron i Oppland, opplyser politiet til Gudbrandsdølen Dagningen.

– Ødeleggelsene er svært store, sier politioverbetjent Jon Gaarden til GD.

Det var elva Veikleåa som delte seg i to, Storåa og Vetlåa, i Kvam som onsdag kveld brøt ut av løpet sitt for så å strømme ukontrollert gjennom sentrum av bygda og ut i Gudbrandsdalslågen.

Ordfører Olav Røssum (Sp) hadde onsdag kveld et informasjonsmøte for innbyggere som var blitt evakuert på kort varsel.

– Det er flere boligfelt som er truet av elva og vannmassene. Flere av de evakuerte er barnefamilier, sa Røssum til NTB etter møtet.

Alt mannskap ut

Kvam sentrum ble onsdag kveld oversvømt av vannmassene fra Storåa, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

– Dette er enda verre enn flommen for to år siden. Det kommer mer vann nå, sier Olav Klevstadberget som bor på Teigajordet i Kvam sentrum til avisen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) trakk sent onsdag kveld alt mannskap ut av det flomrammede området i Kvam.

– Vi har trukket ut alt mannskap. Det er mulig at en maskin ble stående igjen inne i området, men all aktivitet er innstilt på grunn av hensyn til mannskapets sikkerhet. Det pågår ingen arbeid i elva utover natten, opplyser teknisk fagansvarlig Paul Christer Røhr i NVE til NTB.

Regiondirektør i NVE, Stein Nordvi sier til NRKat det rett og slett ble livsfarlig å jobbe der.

– Hele Kvam er innesperret fordi både Vesle Åa og Store Åa går i flom. Kvam er derfor innesperret i en liten trekant, sier Nordvi.

– Imponert

De evakuerte innbyggerne ble innkvartert på campingplasser og moteller i området. Alt av gravemaskiner og annet utstyr som kan brukes i arbeidet med å begrense flommen, var i bruk onsdag kveld, før arbeidet ble stanset.

– Mange er urolige, men jeg er imponert over hvor godt folk tar det. Det var ikke mye de fikk ta med seg før de måtte forlate husene sine, sier Røssum.

Politiet i Gudbrandsdal meldte onsdag kveld at beboerne var evakuert til Sjoa Rafting.

Flomvern ødelagt

Norges vassdrags- og energiverk (NVE) kom til Kvam tirsdag kveld med fire gravemaskiner og dumpere for å forhindre elva fra å grave et nytt løp gjennom bygda.

Det er bare to år siden Kvam sist var truet av vannmassene. Også da ble beboere evakuert og mange fikk husene sine ødelagt. Det ble bestemt at et kraftigere flomvern skulle bygges for å hindre slike omfattende skader i framtiden. Dette arbeidet var ifølge ordføreren nesten ferdigstilt da flomvannet kom på ny denne uken.

– Nå er nok mye av arbeidet vi har lagt ned blitt skylt vekk av vannet. Det er noen enorme krefter vi er utsatt for, sier Røssum.