Stoltenberg slår tilbake mot sinte oljetopper

Statoil-sjef Helge Lund og 14 andre toppsjefer langer ut mot skjerpet oljeskatt i en kronikk i Dagens Næringsliv onsdag. Statsministeren tar det hele med ro.

– Vi var fullt klar over at oljeindustrien kom til å gå imot dette forslaget, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

I kronikken skriver de 15 oljetoppene at endringene rokker ved forutsigbarheten på norsk sokkel. De reagerer kraftig på at de ikke ble hørt i forkant av at regjeringen la fram forslaget.

– Det tar tiår å bygge opp troverdighet om stabile rammevilkår, men det tar bare én beslutning å rive den ned igjen, skriver Lund og co.

– Usikkerhet
Oljetoppene mener forslaget ikke vil bidra til å redusere den utilsiktede todelingen av norsk økonomi, mellom næringer som går godt og bransjer som sliter.

– Petroleumsproduksjonen i Norge nådde toppen for snart ti år siden. Feltene vi utvikler i dag vil kunne holde produksjonen til 2020-2025, men deretter vil den igjen falle mot 2030, selv med nye funn som utvikles, heter det i innlegget.

De norske oljetoppene i selskaper som ConocoPhillips, ExxonMobil, Shell og Total er også bekymret for signalene om at det kan komme flere skatteendringer fra regjeringens side.

– Den manglende prosessen og analysen i forkant av forslaget forsterker denne usikkerheten og må nødvendigvis påvirke aktørenes vurderinger for prosjektene framover, framholder de.

Statoil-sjef Helge Lund var inne på det samme i et intervju med NTB i forrige uke.

– Det er nå skapt en usikkerhet hos oss og andre som investerer på norsk sokkel, sa Lund, som slo fast at han var overrasket over mangelen på dialog med regjeringen om saken.

– Gjennomdrøftet
– Vi har foretatt en viktig og riktig endring av petroleumsskatten som bidrar til å øke kostnadsbevisstheten og redusere faren for overskridelser, sier Stoltenberg til NTB.

Han har liten forståelse for Lunds misnøye med manglende involvering i forkant og viser til at justeringer i avskrivningssatsene for oljeinvesteringer har vært diskutert lenge.

– Problemstillingen er velkjent, gjennomdrøftet og gjennomanalysert. Flere regjeringer har drøftet dette spørsmålet, men det er først nå det blir gjennomført, sier Stoltenberg, som fastholder at grepet også har en effekt på todelingen.

– Oljeselskapene vil måtte ta en større del av kostnadene ved overskridelser selv i stedet for at fellesskapet betaler regningen. Dette vil ha betydning for hvordan de forholder seg til kostnader og risiko. At kostnadsbevisstheten øker, er også et bidrag mot todelingen av norsk økonomi, sier han.

Aps finanspolitiske talsmann Torgeir Micaelsen slo fast onsdag morgen at kritikken fra de 15 oljetoppene ikke gjorde særlig inntrykk på ham, fordi det kun er snakk om en forsiktig innstramming.

– Mens oljeselskapene før måtte betale 9 kroner per hundrelapp de investerte, må de nå betale 12 kroner. Det er ikke akkurat dramatisk.