Veier borte og togskinner i løse lufta

Flom, jordras, veier som er vasket vekk og jernbaneskinner som henger i løse luften fører til store problemer for reisende i Sør-Norge onsdag.

Gjennom natta og utover onsdagen plasket regnet ned i store deler av Sør-Norge. Jernbaneverket opplyste allerede like etter klokka 6 at Dovrebanen måtte stenges inntil videre på strekningen mellom Eidsvoll og Hamar etter to store ras og mye vann, blant annet ved Espa i Hedmark.

Ikke lenge etter måtte også strekningen fra Lillehammer og nordover til Ringebu stenges på grunn et ras på 30-40 meter ved Fåvang stasjon.

I 13-tiden ble det klart at alle NSBs tog på strekningen Oslo-Trondheim er innstilt begge veier på grunn av alle rasene langs Dovrebanen.

– Jobb hjemmefra

Men også reisende på Kongsvingerbanen måtte se seg om etter andre transportmidler enn tog onsdag. Like etter klokka 7 ble det klart at Kongsvingerbanen måtte stenges mellom Årnes og Haga på grunn av flom ved sporet.

– Skinnegangen henger i løse luften, fortalte pressevakt Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

Senere onsdag formiddag ble togtrafikken mellom Hamar og Røros på Rørosbanen stengt på grunn av vannmengdene.

NSB har ordnet med alternativ transport mange steder, men ikke mellom Oslo og Trondheim på grunn av de enorme problemene på veinettet.

– NSB oppfordrer de som har mulighet for å jobbe hjemmefra, om å gjøre det i dag, sa Lundeby.

Veien forsvant
Veinettet i store deler av Hedmark var nærmest satt ut av spill på grunn av de enorme nedbørsmengdene onsdag. På riksvei 3 mellom Hanestad og Atna hadde jord- og vannmassene rett og slett skylt vekk veien i dens fulle bredde, skriver lokalavisen Østlendingen.

– Nå går det til helvete her, sa Semming Hanestad til Statens vegvesen da han sto å så på at veien forsvant.

Allerede grytidlig onsdag morgen førte de store vannmassene over E6 ved Stange til enorme trafikkproblemer. Flomvannet gjorde at E6 måtte stenges ved Espa allerede i 7.30-tiden. Politiet var imidlertid hoderystende oppgitt over alle bilistene som ignorerte skiltingen langs E6 for alternative omkjøringsveier, og isteden fortsatte ferden på E6 mot sperringene i Stange kommune.

Like etter klokka 12 var imidlertid strekningen åpnet igjen, men med redusert framkommelighet.

Innsjø i veien
For mange kom flomvannet overraskende på, til tross for at regnet høljet ned og advarslene hadde vært mange. Noen kjørte bilene sine rett inn i vannmassene.

– På riksvei 24 i Gata, Stange, har flere biler fått stopp og må berges ut av en innsjø i veien, opplyste politiet i 12-tiden.

Statens vegvesen Region Øst satte klokka 9 krisestaber i både Hedmark og Oppland på grunn av flomsituasjonen i fylkene. En time senere ble det satt krisestab på regionalt nivå for fylkene Hedmark, Oppland, Akershus, Oslo og Østfold.

– Politiet får flere meldinger om skader og redusert fremkommelighet på veier i hele Hedmark på grunn av store nedbørsmengder, opplyste politiet på Twitter.

Vann i kjellere
Men ikke bare veier og toglinjer er hardt rammet av nedbøren. Tidlig onsdag morgen kom det en rekke meldinger fra fortvilte huseiere i Elverum, Nord-Odal og Løten om regn- og flomvann som var i ferd med å fylle opp kjellere.

I nabofylket Akershus fikk politi og brannvesen meldinger fra beboere i Eidsvoll, Aurskog-Høland og Årnes om oversvømte kjellere, og brannvesenet måtte blant annet rykke ut for å stanse en vannlekkasje i Osloveien i Askim.