Endelig kom nyttårsbarnet i Lierne

Det fallende folketallet i Lierne kan ikke være lett å snu, når årets nyttårsbarn bare så vidt rakk å titte fram i tide til 17. mai, heter det i en NTB-melding som kom tikkende inn til vår redaksjon. Denne lille meldingen belyser det som er et kjempeproblem i mange distriktskommuner.

Befolkningen blir stadig eldre – og mange av de unge drar ut. Og de kommer aldri tilbake (bortsett på ferie da). Det dør flere enn det fødes.

Dagen før nasjonaldagen så årets første nyfødte libygg dagens lys, skriver Trønder-Avisa. Det synes ordfører Alf Robert Arvasli (Ap) var i seneste laget.

– Så vidt jeg minnes var det en kald vår med mye regn i Lierne i fjor. Så egentlig burde det ha blitt født noen tidligere enn hva tilfellet ble, sier han med et smil.

Godt uti mai kunne altså lille Brede sikre seg tittelen nyttårsbarn, men han blir ikke alene i 2013-kullet altfor lenge. Mamma Lisa-Mari Nyborg sier hun vet om flere som venter barn i løpet av året.

Siden Lierne kommune ble dannet i 1963 har folketallet falt jevnt og trutt, fra 2.088 for 50 år siden til 1.401 ved forrige årsskifte. Likevel skortet det ikke på tilbud til unge verdensborgere.

– Her har vi to nye skoler, to svømmehaller og holder på å gjøre i stand en ny kunstgressbane, sier Arvasli, som gleder seg over at folketallet tross alt har holdt seg stabilt de siste årene, skriver NTB.

Nå er kanskje Lierne bedre stilt enn mange andre utgangskommuner som har stengt mange av de offentlige tilbudene. Det hjelper lite om man har ren luft og flott natur, om man samtidig ikke har attraktive arbeidsplasser og andre tilbud som dagens moderne mennesker vil ha.

Distrikts-Norge kan gjennomføre tiltak, men da må mange av de små kommunene slå seg sammen slik at man dekker de behov innbyggerne har. Livsgrunnlaget for mange av småkommunene er borte. Man kan leve på drømmer, men det gjør ikke folketallet.