Legionellasmitte på Radiumhospitalet

Kilden til legionellautbruddet på Radiumhospitalet er trolig funnet. En person er smittet, og pasienter får ikke lov til å dusje eller bruke vann direkte fra springen.

En pasient ved sykehuset fikk natt til 17. mai påvist legionellasykdom, skriver Aftenposten.

Lørdag formiddag oppdaget sykehuset at det kunne være smitte i vannforsyningen, og pasientene får derfor ikke dusje eller drikke vann fra springen. Ifølge smittevernoverlegen ved sykehuset er det lav risiko knyttet til å drikke vannet.

Senere opplyste sykehuset at smitten trolig kom fra dusjene på sykehuset, grunnet for lav temperatur i rørene. Smittevernlege Egil Lingaas sier til NRK at de frykter smitten skal spre seg, og at de nå gjør det de kan for å hindre det.

– Vi ser veldig alvorlig på dette, selvfølgelig. Derfor setter vi inn alle tiltakene vi har nå midt i pinsen. Det er nettopp fordi syke pasienter er mer utsatte både for å bli infisert, og i verste fall også for å få alvorlig forløp av infeksjon, sier han.

Legionellabakterien overføres gjennom innånding av små luftbårne vanndråper fra infiserte vannsystemer, men smitter ikke fra person til person. I milde tilfeller fører bakterien til en influensalignende sykdom, men i alvorlige tilfeller inntrer kraftig lungebetennelse, såkalt legionærsykdom.

Som oftest er det eldre og personer med alvorlige sykdommer som får alvorlig sykdomsforløp ved legionellasmitte.

Det største utbruddet av legionella her i landet var i Østfold i 2005. Da ble 55 personer smittet og ti døde. I Stavanger i 2001 ble 36 smittet og sju døde. (©NTB)