Sørdalen naturreservat blir viktig prinsippsak

Norges Naturvernforbund gjør Sørdalen naturreservat i Bremanger til en viktig prinsippsak og en sak av nasjonal betydning i kampen for verneverdig natur.

Saken handler om et verneområde i Sogn og Fjordane – og om problemer som oppsto da Olje- og energidepartementet (OED) under ledelse av statsråd Ola Borten Moe (Sp) i 2011 endret traseen for 420 kV-kraftlinjen mellom Ørskog på Sunnmøre og Fardal i Sogn. Ved å bestemme at kraftlinjen skulle gå gjennom verneområdet i Sørdalen, gikk OED utover sitt mandat.

En innsigelse fra Fylkesmannen i Sogn- og Fjordane har fått sterk støtte fra Direktoratet fra naturforvaltning (DN), og saken ligger nå til avgjørelse hos statsråd Bård Vegar Solhjell (SV) i Miljøverndepartementet.

– Tung prinsipiell verdi

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken skriver i et brev til miljøvernministeren at dette er en viktig sak både på grunn av de store og sjeldne naturkvalitetene i naturreservatet og fordi avgjørelsen vil være «av tung prinsipiell verdi».

Haltbrekken skriver at både fylkesmannen og DN har argumentert godt for at det ikke finnes juridisk grunnlag for å gi Statnett dispensasjon for å føre kraftlinjen gjennom naturreservatet. Dersom Miljøverndepartementet skulle komme til et annet standpunkt, vil dette være å sette regelverket til side, mener Naturvernforbundet.

Krever likhet for loven

Lars Haltbrekken advarer mot at folk flest vil miste respekten for områdevern og naturvern mer generelt dersom det i dette tilfellet blir gitt dispensasjon eller vedtatt å innsnevre naturreservatet.

Når området er så viktig at grunneierne nektes alle former for utnytting – men Statnett ikke – vil folk flest oppfatte at det gjelder andre regler for statlige organ og tunge aktører som Statnett, enn for folk flest. Saken har med dette en dimensjon som med feil utfall vil gi grunnlag for å hevde at rettsstaten ikke er lik for alle, hevder Naturvernforbundets leder.

Den omstridte traseen gjennom Sørdalen i Bremanger er en del av høyspentlinjen som skal sikre nok kraft til Midt-Norge. Etter planen skulle den være ferdig utbygd i 2015. Adresseavisen meldte sist onsdag at Statnett nå har bekreftet at linjen tidligst blir ferdig i 2016. (©NTB)