Skanskas globale konsernledelse på sikkerhetsbefaring i Vestfold

Skanskas årlige sikkerhetsuke, verden største sikkerhetsarrangement, har gått av stabelen denne uken.

Over hele verden har Skanska-ansatte og samtlige av selskapets underleverandører deltatt på en rekke sikkerhetsrelaterte arrangementer. Onsdag var konsernledelsen i Skanska AB på besøk i Norge, og de var på befaring på Skanska Norges prosjekter på E18 Tassebekk-Langåker og Jernbaneverkets utbygging av nye Holmestrand stasjon.

Besøket ble innledet med en befaring på parsellen Tassebekk-Langåker på E18 i Vestfold. Arbeidet på den 10,3 km lange parsellen består i å utvide veien fra to til fire felt. Arbeidet foregår dermed tett opptil den eksisterende veien hvor det daglig passerer mer enn 25 000 biler. Dette fører til en rekke utfordringer og risikoer knyttet til sikkerhet. Trafikantenes sikkerhet må ivaretas, mens arbeidet utføres, samtidig som trafikken ikke kan hindres i for stor grad. Sikkerheten til de som utfører arbeidet står naturligvis også i høysetet, og det har blitt gjennomført grundige risikoanalyser for sikre at sikkerheten deres er ivaretatt.

Senere på dagen gikk besøket videre til Skanskas prosjekter på Vestfoldbanen. Skanska bygger tre av fem parseller, deriblant nye Holmestrand stasjon. Stasjonsområdet vil være inne i fjellet bak Holmestrand sentrum og vil være et av Europas største hulrom inne i et fjell som er åpnet for publikum. På de største vil hulrommet være nesten 35 meter bredt og 18 meter høyt. Det vil gå fire spor gjennom tunnelen, på de to midterste vil togene fyke forbi i en hastighet på opp i mot 250 km/t, samtidig som ventende passasjerer står på perrongen.

Ettersom arbeidene her foregår inne i fjellet, er det en rekke HMS-tiltak som har blitt iverksatt. Kontroll av luftkvaliteten, rassikring og minimering av konflikten mellom menneske og maskin er blant de viktigste fokusområdene på dette prosjektet. Et annet punkt som har stått høyt på prioriteringslisten har vært å sikre beboerne og eiendommene i området rundt prosjektet.

Styreleder i Skanska Norge, Mats Williamson, var en av deltakerne som hadde tatt turen til Vestfold. Williamson var godt fornøyd med HMS-arbeidet han fikk se på de to prosjektene.

- Jeg synes begge prosjektene hadde god «ordning och reda», som man sier på svensk, altså at det var oversiktlig og sikkert. Det var også et stort engasjement for HMS blant alle som jobber på prosjektene, noe som alltid er godt å se, forteller han.

Sikkerhetsuka 2013 varer ut uken og avsluttes på søndag. Det er niende gang Skanska arrangerer sikkerhetsuke og i år har totalt mer enn 200 000 personer deltatt.