Slår ikke på alarmen

Halvparten av boligeiere med alarm, unnlater ofte å sette den på, viser ny undersøkelse. De som har hatt innbrudd er flinkest til å bruke alarmen.

Syv prosent setter aldri på boligalarmen, og 11 prosent lar være å aktivere den når de er borte i flere dager, ytterligere 34 prosent hvis de er ute av huset for en kortere periode.

Det viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Falck.

– Jeg er ikke veldig overrasket. Jeg er ofte i kontakt med huseiere som sier de ikke setter på alarmen, sier alarmmontør og servicetekniker Joakim Lundby i Falck.

Vegrer seg
Folk har forskjellige grunner til ikke å slå på.

– De som har hatt innbrudd er klart flinkest til å sette den på. Noen alarmeiere er mest opptatt av å ha et skilt på døra som skremmer. Andre vil først og fremst ha brannalarmen som følger med i de fleste alarmpakker i dag, sier Lundby.

Det er også de som vegrer seg for å sette på alarmen fordi de er redd for å gjøre noe feil, enten når den slås på eller slås av igjen.

– Jeg bruker å si til nye kunder at det er viktig at alle i husstanden blir vist hvordan alarmen fungerer, og at de prøver den. De fleste alarmer i dag kan slås på med en knapp. Det er også mange typer som kan deaktiveres med en brikke eller en mobil-app dersom man ikke vil forholde seg til tallkoder, sier alarmmontøren.

Rundt 15 prosent av norske boliger har alarm, ifølge NHO Service. Det plasserer Norge på verdenstoppen.

– Det hjelper lite med alarm hvis den ikke brukes, selv når du bare er borte en kort stund. Vi er vanemennesker, og en profesjonell tyv på spaning legger fort merke til om du går tur med bikkja hver dag klokka 16. Han kan også stå bak hushjørnet og høre at alarmen ikke slås på, sier Joakim Lundby i Falck.

Flere innbrudd
Etter år med nedgang i innbruddsstatistikken, peker pilene feil vei igjen. 3900 tilfeller av simpelt og grovt tyveri fra villa, samt 4700 tilfeller av simpelt og grovt tyveri fra leilighet, ble anmeldt i 2012, ifølge Statistisk sentralbyrå. Dette er henholdsvis 8,6 prosent og 4,1 prosent flere enn året før.

Politiet bekrefter at du kan bli overvåket av kriminelle.

– Hvis du først har alarm, vil det være veldig lurt å bruke den. Vi vet at mange av de omreisende vinningskriminelle står og spaner for å finne anledningen til å komme seg inn i huset. Og når de har kommet seg inn, bruker de ikke mer enn to-tre minutter på å få med seg verdisaker og forsvinne igjen, sier politioverbetjent Geir Ellefsen, leder for politiavsnittet som jobber målrettet mot mobile vinningskriminelle i Oslo.

Seks av ti innbrudd skjer på dagtid. Ti sekunder er ofte tilstrekkelig til å forsere en usikret dør eller vindu, ifølge Finans Norge.

– Dette er fagfolk og en god del av dem har funnet ut at det ikke er like vanlig å ha alarm i andre etasje som i første, sier Ellefsen.

Vårdugnaden kan legge til rette for enkel adkomst.

– Mange huseiere lar stiger ligge lett tilgjengelig og gjør det enkelt å komme seg inn på kortest mulig tid. Vår oppfordring er derfor at huseiere gjør innbruddstyvens jobb så vanskelig som mulig, sier Ellefsen.