Steinan terrasse Trondheim

Bygg- og murmesterne avviser standardkontrakt for uavhengig kontroll

Bygg- og murmestrene avviser Standard Norges forslag til kontraktsbestemmelser for oppdrag om uavhengig kontroll.

Byggmesterforbundet og Norske Murmestres Landsforening har gjennomgått forslaget fra Standard Norge til ny standardkontrakt for oppdrag om uavhengig kontroll.

I en felles høringsuttalelse fra bransjeforeningene konkluderes det med at de ikke vil anbefale denne standarden til bruk ved uavhengig kontroll i tiltaksklasse 1.

Hovedbegrunnelsen for dette er at kostnader med å anvende standarden ikke står i samsvar med det ansvaret kontrolløren har etter plan- og bygningsloven. I høringsbrevet har man derfor funnet det nødvendig å minne om det begrensede kontrollomfang som det gjennom byggesaksforskriften er lagt opp til i tiltaksklasse 1.

Ifølge en pressemelding er både Byggmesterforbundet og Norske Murmestres Landsforening overrasket over at man i arbeidet med forslaget har tatt utgangspunkt i prosjekteringsstandarden, for så å overføre disse bestemmelsene mer eller mindre analogisk i kontraktsforholdet mellom kontrolløren og tiltakshaver.

- Dette fordi ytelsene ved prosjektering er annerledes enn de tjenester de kontrollerende skal levere. Som følge av dette vil også risikoen og ansvaret være forskjellig, skriver de pressemeldingen.

I uttalelsen vises det til at betydelig deler av boligproduksjonen, som utgjør en stor del av de søknadspliktige tiltak, faller inn under tiltaksklasse 1. Av hensyn til å få denne delen av den myndighetspålagte kontrollen til å fungere så godt og kostnadseffektivt som mulig, er det viktig at Standard Norge tilbyr en egnet standardkontrakt for dette segmentet.

I høringssvaret anmodes derfor Sektorstyret i Standard Norge om at det nedsettes en komite som utarbeider er forenklet standard til bruk for oppdrag om uavhengig kontroll i tiltaksklasse 1.