Hver femte nordmann har betalt håndverkeren under bordet

28 prosent av nordmenn har betalt eller vurderer å betale håndverkeren svart. 25 prosent sier de angrer etter å ha betalt svart og menn er langt mer villige enn kvinner til å betale svart, viser ny undersøkelse.

Undersøkelsen fra FINN oppdrag er gjennomført av Norstat blant 1000 respondenter på landsbasis.

− Vi har spurt nordmenn om det samme over flere år, og det viser seg at nordmenn ikke blir mindre redde for å betale svart for håndverkertjenester. Det er urovekkende når vi vet at mer enn 4 av 10 nordmenn pusser opp boligen sin i løpet av året, sier Laila Dahlen, direktør i FINN oppdrag.

På spørsmål om hva nordmenn betaler svart for, kommer malearbeid, snekker- og tømrerarbeid og grovarbeid på topp. Nordmenn vil i mindre grad betale svart for rørlegger -og elektrikerarbeid eller totaloppussing.

− Vi tror mange nordmenn ikke er klar over hvilke konsekvenser det kan få dersom en skade oppstår. Blant annet kan konsekvensene være bortfall av garanti og klagerett eller at forsikringsselskapet ikke betaler for reparasjon. Når man betaler svart står man dessuten selv med arbeidsgiveransvaret dersom håndverkeren faller ned fra en stige eller blir sykmeldt, sier Dahlen.

I undersøkelsen kommer det frem at 33 prosent av norske menn og 23 prosent av norske kvinner har betalt svart, eller vurderer dette. Halvparten av de spurte sier det ikke er aktuelt å betale svart, mens hele 22 prosent er usikre på om det kan være aktuelt å betale svart.

I følge Byggenæringens Landsforening anslo skattemyndighetene i Sverige et par år tilbake skattegapet, altså differansen mellom hva som faktisk betales i skatt og hva som skulle vært betalt, til 5 prosent av BNP. Mye taler for at situasjonen i Norge ikke er svært annerledes enn i Sverige, selv om skattegapet er vanskelig å angi nøyaktig.

− Det er svært alvorlig at så mange mennesker er villige til å ta en slik risiko som å kjøpe håndverkertjenester svart. BNL har fått signaler fra utenlandske aktører at nordmenn er naive som ikke ser sammenhengen mellom svart arbeid og økonomisk organisert kriminalitet, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening (BNL).

På spørsmålet om hva som skal til for å få flere til å betale hvitt sier 4 av 10 at tjenestene må bli rimeligere. 3 av 10 mener at skattefradrag på kjøp av hvite håndverkertjenester hadde bidratt til at færre hadde betalt svart, mens 2 av 10 mener det må bli enklere å få tak i håndverkere.

− Dette handler også om informasjon. Svært mange i Norge er ikke kjent med ROT-fradragets muligheter som er innført i våre naboland. I Sverige har denne ordningen ført til at holdningene er betydelig endret. I 2008 opplevde 45 prosent av bedriftene å bli spurt om å gjøre svart arbeid. Tilsvarende tall i dag er 3 prosent. Byggenæringen i Sverige melder om at svart arbeid så og si har forsvunnet. BNL er derfor positive til ROT-fradrag i tillegg til at myndighetene øker kontrollene, sier Sandnes.

Byggeindustrien setter søkelyset på svart arbeid i nummer syv som er ute torsdag.