Frykter fv. 33 vil rase ut i Mjøsa

Grunnen under fylkesvei 33 gjennom Skreifjella beveger seg så mye at Statens vegvesen nå frykter at hele veien skal rase ut.

Byggeindustrien har tidligere skrevet om at fv. 33 gjennom Skreifjella i Østre Toten måtte stenges fordi et massedeponi i forbindelse med utbedringen av fv. 33 mellom Jonsrud og Langsletta (Falkentunnelen), skapte et så stort trykk i grunnen at det ble dype sprekker i veien.

Statens vegvesen og prosjektets hovedentreprenør Implenia valgte da å fjerne store deler av massedeponiet for å stoppe bevegelsene i grunnen. Forholdene har stabilisert seg, og prosjektet har i ettertid faktisk kjørt på nye masser. Trykket fra massedeponiet kombinert med teleløsning og mye regn er sannsynligvis årsaken til de store bevegelsene i grunnen.

- Grunnen beveger seg med en centimeter i timen. Det er mye. Vi frykter at hele veien skal rase ut, sier prosjektleder Anne Britt Moen i Statens vegvesen til Oppland Arbeiderblad.

Prosjektlederen erkjenner at de kanskje var litt tidlig ute med å kjøre nye masser inn i deponiet.

- Det var i utgangspunktet ikke noe som tilsa at vi ikke kunne gjøre det. Men vi burde nok tatt høyde for at teleløsning og store nedbørsmengder kunne påvirke dette mer enn vi trodde. Vi stoppet for seint, da var bevegelsen i gang, sier Moen til Oppland Arbeiderblad.

Statens vegvesen gjennomfører nå flere tiltak som de håper vil stabilisere grunnen. Moen utrykker til Oppland Arbeiderblad at de ikke er spesielt glad for alt regnet som er meldt i løpet av pinsehelgen.

Fylkesvei 33 gjennom Skreifjella er naturligvis stengt og vil mest sannsynlig ikke åpne igjen før etter pinse.