Statoil risikerer milliardbot

Statoil er mistenkt for manipulasjon av oljeprisen og risikerer en bot på flere milliarder kroner. Konsernsjef Helge Lund ser alvorlig på mistanken.

Tirsdag ble hovedkontoret i Stavanger ransaket av inspektører fra ESA. Ifølge EU-kommisjonen gjennomføres det kontroller også i to EU-land. Shell og BP bekrefter at de og er mistenkt i saken.

– Det er aldri positivt å bli kontrollert av ESA, men samtidig så er ikke dette en konklusjon. Det er en situasjon hvor de skal se inn i våre bøker og dokumenter for å avklare mistanke om konkurransebegrensende aktivitet, sier Helge Lund til Stavanger Aftenblad.

Milliardbot
Statoil risikerer en klekkelig bot hvis ESAs mistanker blir bekreftet.

– Saken gjelder mistanke om brudd på det såkalte kartellforbudet i EØS-avtalens artikkel 53. Dette kan gi bøter på opptil 10 prosent av foretakets omsetting foregående år, sier EU- og konkurranserettsekspert Øyvind Andersen i advokatfirmaet Wikborg Rein til Aftenposten.

Statoil hadde i fjor en omsetning på vel 700 milliarder kroner og kan få opptil 70 milliarder kroner i bot, selv om Andersen mener det er usannsynlig at boten blir så høy.

– Hvor stort marked som er berørt, Statoils involvering i saken, alvorlighetsgraden på lovbruddet og hvor lenge det har pågått, vil spille inn. Men det kan fort bli snakk om flere hundre millioner kroner, sier han til Dagbladet.

EU-kommisjonen mistenker at flere selskaper har deltatt i konkurransebegrensende avtaler eller samordnet opptreden i strid med EØS-avtalen.

Tror Statoil er uskyldig
Statoils styreleder Svein Rennemo kan ikke tenke seg at Statoil har vært med på prismanipulering. Han mener det strider mot oljeselskapets verdier å drive med lyssky virksomhet.

– Årsaken til at jeg sier at det er ingen grunn til å tro at vi er involvert, er at Statoil har kjørt sterkt og meget godt på etisk forretningsførsel fra topp til bunn i organisasjonen. Vi føler at ut fra våre etiske retningslinjer og alt hva selskapet står for, så skal vi samarbeide med myndighetene, men i utgangspunktet er det ingen grunn til å tro at vi er involvert, sier han til Stavanger Aftenblad.

Informasjonsdirektør Jannik Lindbæk i Statoil sa til NTB tirsdag kveld at Statoil gjør alt de kan for å bidra til å samarbeide for å få klarhet i de aktuelle forholdene.

Bensinpriser
ESA mener det har foregått prissamarbeid helt siden 2002 mellom oljeselskapene og prissettingsselskapet Platts, som sammenstiller en oljepris som markedet skal følge.

– Dette gjelder pris på råolje, men også oljeprodukter, så bensinprisene kan ha vært for høye, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til Dagbladet.

Hun sammenligner alvoret i mistanken til ESA med Libor-skandalen der flere banker manipulerte den såkalte Libor-renten. Flere banker fikk milliardbøter og toppsjefer måtte gå som følge av skandalen.

– Vi får virkelig håpe at mistanken ikke stemmer. Statoil er flaggskipet vårt som vi alle eier en del av, sier Saltvedt.

Den norske staten eier 67 prosent av aksjene i Statoil