Oslo Vei-konkursen: Tiet om eierskap

Konkursrammede Oslo Vei kan ha blitt ført bak lyset om anleggsdirektørens eierskap i lokalene han fant til selskapet.

Kaffearving Einar Staff Jr. Kjøpte Uelands gate 85 i 2008 for 120 millioner kroner. Millionæren fikk, nesten umiddelbart etter kjøpet, leid ut eiendommen til det kommunalt heleide selskapet Oslo Vei, som til tross for at de kun trengte halvparten av den 13,5 mål store tomta og 10.000 kvadratmeter bygningsmassen, signerte en leiekontrakt på 30 år.

Tidligere styreleder i Oslo vei, Jan Erik Holmberg, langer nå kraftig ut mot Staff Jr. i økonomitidsskriftet Kapital (hegnar.no).

–Jeg føler meg ganske dolket i ryggen, forteller han til bladet.

Holmberg sier at han ikke på noen tidspunkt ble informert om at anleggsdirektøren han hadde leid inn, satt med en like stor eierandel i Uelands gate 85 som Holmberg selv, og føler seg ført bak lyset av sine medinvestorer i prosjektet.

Oslo Vei-skandalen

Oslo kommune mottok i fjor sommer varsling om økonomiske misligheter i det heleide selskapet Oslo Vei. Etter en granskning av revisjonsfirmaet PWC, ble hele styret kastet i løpet av en ordinær og en ekstraordinær generalforsamling.

Oktober samme år varslet selskapet at de sto i fare for å gå konkurs, og 7. desember endte selskapet i skifteretten.

Mye tyder på Oslo Vei har vært vannstyrt, og omstendigheter rundt lokalene i Uelands gate 85 har lenge vært et sentralt element i mistankene om misligheter.

Millionfortjeneste

Like før Oslo Vei ble slått konkurs, solgte Staff Jr. og medinvestorene Uelands gate 85 for 230 millioner kroner. Staff alene kunne høste inn en fin profitt på 45 millioner på handelen. Kapital skriver i sin artikkel at god oversikt over Oslo Veis økonomiske situasjon nok kan ha hjulpet Staff og co. med å selge på riktig tidspunkt, mens eiendommen kunne selges inn med en (tilsynelatende) god og stabil leietaker.

Kapital har i sin artikkel snakket med både Jan Erik Holmberg, administrerende direktør i Oslo Vei, Arnt Rønning og advokat Niels Christian Holm, som deler kontor med kaffearvingen Einar Staff. Staff selv har ikke bladet lyktes å få kontakt med.

 Les også:

Oslo Veis styreleder tjente hundretusener på å leie seg selv

- Politisk spill ødela for Oslo Vei

Oslo Vei-sjef: - En ulykksalig konkurs