Avlyste dødsulykke-seminar etter laber interesse

Tirsdag skulle vegdirektør Terje Moe Gustavsen, Arbeidstilsynet, Multiconsult og Maskinentreprenørenes forbund snakket om hva de gjør for å hindre dødsulykker i bygg- og anleggsprosjekter. Men seminaret måtte avlyses på grunn av få påmeldte.

– Det er nesten flaut å si det, men dagen før arrangementet i Oslo hadde vi ikke flere enn tre navn på lista vår. Vi ble dessverre nødt til å avlyse med så liten respons, sier Eirik Kvam som har hatt ansvaret for arrangementet til Polyteknisk Forening.

Temaet for seminaret skulle være både dagsaktuelt og viktig for alle deler av byggenæringen. I 2012 mistet ni mennesker livet på jobb i byggenæringen, og så langt i 2013 har seks personer mistet livet etter bygg- og anleggsulykker - senest for seks dager siden i den tragiske brokollapsen i Trondheim.

Men til tross for de urovekkende dødsulykkene-tallene, var altså ikke interessen for seminaret stor nok til at det kunne gjennomføres.

– Det overrasket oss. Vi følte vi hadde satt sammen et interessant program med Terje Moe Gustavsen og representanter fra Arbeidstilsynet, Multiconsult og Maskinentreprenørnes forbund. Men det var altså ikke nok.

– Hvem var invitert?

– Invitasjonen gikk ut til flere kommuner, fagforeninger og entreprenører og vi inviterte også alle medlemmene i Polyteknisk Forening. Men resultatet var altså uhyggelig svakt, sier Kvam.

– Kan det være dere som har bommet med markedsføringen av seminaret?

– Ja, kan selvsagt være og det er mulig vi må ta selvkritikk på det. Trolig prøver oss på nytt med et lignende seminar senere, og da vil vi ta lærdom av de erfaringene vi har gjort oss her, sier Kvam.

– Hvorfor ønsket dere å sette fokus på dødsulykkene i bygg og anlegg?

– Det var blant annet etter dialog med Arbeidstilsynet vi besluttet å se nærmære på ulykkesutviklingen i byggenæringen. Vi tror det er spesielt viktig å få større oppmerksomhet rundt byggherrene og ansvaret de har i byggeprosjekter. Det kan se ut som det er et område som er litt underkjent, sier sivilingeniøren som selv har erfaring fra oljebransjen.

– Der er det veldig innarbeidet at det er selskapet som har ansvaret for arbeidsoppgaven også har et særlig ansvar for sikkerheten, sier Kvam.

Han mener spesielt mediene er raskt ute med å rette søkelyset på entreprenørene når dødsulykkene inntreffer i bygg og anlegg, mens byggherren i mange tilfeller ikke får den oppmerksomheten de burde fått.

– Om ulykker inntreffer i oljenæringen, så er det aldri tvil om at det er oljeselskapet som får all oppmerksomhet. I bygg og anlegg er det i stor grad entreprenørene som trekkes frem. Jeg tror både Statens vegvesen og andre statlige byggherrer er bevisste på det ansvaret de har, men det er samfunnet for øvrig og kanskje spesielt mediene, jeg baserer mitt inntrykk på, sier Kvam.