Kronstad DPS

Kronstad DPS

Sted: Bergen

Prosjekttype: Nybygg, helsebygg

Totalkostnad inkl tomt og mva:
440 millioner kroner

Bruttoareal: 11.300 kvm

Tiltakshaver: Helse Bergen

PS og PGL: Opak

Entreprenør tett hus:
LAB Entreprenør

Totalrådgiver: Rambøll Norge

Teknisk byggeledelse VVS og Elektro: Sweco Norge

Byggeleder: Erstad & Lekven

Arkitekt: Origo Arkitektruppe

LARK: Smedsvig landskapsarkitekter

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Geo Survey - Graving: Rivenes - Spunting: Fundamentering - Kjerneboring: Rune Monsen - Hull-
dekker: Spenncon - Montasje hulldekker: Bergen Montering - Elementtrapper: Dalton - Summing: Betonggulv - Stål: Sognnes Bygg - Taktekking: Fløysand Tak - Glassfasader: Bolseth Glass - Baldakiner: Format Stål og Glass - Blikkenslager: Bygg og Ventilasjon - Tømrer: Byggmester Valde - Maler: Malermester Urdal - Gulvlegger: Øystein Tvedt - Parkett: ABS Parkettgruppen - Mur og flis: Veidekke Mur - Rørlegger: Nydahl VVS - Elektro: Profitek - Ventilasjon: Istad Tekniske - SD-anlegg: Schneider - Varslingsanlegg: Autronica - Brann-
isolering: Kaefer Constructions - Låser: Hole Lås - Heiser: HK-heis - Lås og beslag: Infratek - Tekkearbeid: Best Produkter - Blikkenslager: Ascom Pettersson & Gjellesvik - Anleggsgartner: Wikholm - Byggvask/ rent bygg: Rent Tørt Bygg Consult

På Danmarksplass i Bergen har Helse Bergen tatt i bruk et nytt distrikts-
psykiatrisk senter.

Bygget har seks etasjer og er på 11.600 kvadratmeter BRA. Tiltakshaver er Helse Bergen. Det er tegnet av Origo Arkitekt-
gruppe og ført opp i delte entrepriser. LAB Entreprenør hadde hovedentreprise på råbygg og tett hus. Samlede entreprisekostnader er 440 millioner kroner inkl. mva og tomtekostnader. Grunnarbeidene startet i 2011. Kronstad DPS ble tatt i bruk i april i år.

Store forventninger
Klinikkdirektør Kirsten Stordal forteller at hun har store forventninger til bygget.

– Kronstad DPS er et stort og flott bygg og vi har fått være med på å utvikle det og fått frem våre behov. Det rommer 40 senger i enerom for korttidsopphold, polikliniske behandlingskontorer, rom for dagbehandling og grupper og er senter for ambulerende virksomhet. Vi samler aktiviteter fra fem ulike steder i Bergen. Samlet areal er litt redusert men vi kan tilby et oppdatert tjenestetilbud, sier Stordal.

Krevende tomt
Prosjektleder Geir Pedersen i Helse Bergen opplyser at tomten har vært krevende.

– Bygget er fundamentert på borede stålkjernepeler. Det var også krevende å utføre støpearbeid tett innpå Bybanen, sier Pedersen.

Bygget har et tilnærmet rektangulært omriss, men er delt i tre fløyer med mellomliggende atrier. Den midterste bygningskroppen er skråstilt, og således får bygget kompleks, men spennende form. Anleggsleder Vegard Eik i LAB Entreprenør sier at hovedbæresystemet er av plasstøpt betong, stål og hull-
dekker. Som følge av høy grunnvann-
stand er kjelleren støpt vanntett.

Bygget har flatt tak med flere beplantede takhager og flotte uteområder. Fasadene er kledd med aluminiumsplater med ulik form og overflatebehandling. Glassfasader og vinduer er utført med selvrensende glass.

City-Flo
Oppvarming skjer i hovedsak med radiatorer basert på fjernvarme. Det er i snitt 40 cm isolasjon i taket og 25 cm i veggene. Det er fullsprinklet og har SD-anlegg. Ventilasjonen er balansert og har varmegjenvinning. Siden Danmarksplass tidvis kan ha høy luftforurensing er det plassert City-Flo filtre ved luftinntaket og ved aggregatet. Solavskjerming skjer med persienner som ligger inne i glassrutene (innerste rute kan åpnes for vedlikehold).

Inntil Bybanen
Geir Pedersen sier at en trang tomt som ligger tett inntil Bybanen har vært den største utfordringen i prosjektet. Han legger til at grunn- og byggearbeidene har gått greit.

– Logistikk og avfallshåndtering har også vært utfordrende, sier Pedersen.

Vegard Eik opplyser at byggets beliggenhet helt inntil Bybane- traseen gjorde utførelse av vanntett kjeller krevende. Videre ga byggets mange fløyer med kompleks geometri en rekke utfordringer med hensyn til produksjon og planlegging av stål og prefabrikkerte betongelementer. – En annen artig utfordring ved prosjektet var utførelse av gjennomfargete skråstilte betongsøyler med lengde på cirka 10 meter.

LAB Entreprenør AS med underleverandører utførte entreprisen uten fraværsskader, sier Eik.

Åpent preg
Sivilarkitekt Jørn Atle Flo i Origo Arkitektgruppe forteller at Kronstad DPS ligger fritt mellom Årstad vgs. og næringsbyggene på Danmarksplass. – I volumoppbyggingen er det en avtrapping av bygningsmassen slik det fastsettes i reguleringsplanen. Tomtens plassering mot den tungt trafikkerte Fjøsangerveien ga spesielle miljøutfordringer.

– Vi har lagt vekt på å gi bygget et åpent preg, også mot trafikken og Bybanestoppet rett foran bygget. En stor andel av byggets brukere vil ankomme med Bybanen. Hovedinngangen er lagt mot Bybanestoppet, tilbaketrukket, hevet over fortausplanet og biltrafikken. Funksjoner er organisert etter prinsippet om høyest grad av offentlighet på bakkeplanet og større grad av skjerming og privat sfære i høyereliggende etasjer, sier Flo.

Bygningsmassen er organisert rundt tre utendørs hager. – Hagene har ulik karakter og bruk, og ulik henvendelse mot omgivelsene. De gir bygget et grønt preg, skaper skjermete uterom og sikrer gode dagslysforhold.

Flo sier at behovet for gode, skjermede omgivelser krever robuste løsninger til trafikkmengden på mer enn 60.000 kjøretøy som daglig passerer Danmarksplass. Den sentrale plasseringen med varierte uteområder i gangavstand vil være et godt tilskudd til målgruppen for bygget. Fotballbanen på motsatt side av bygget gir liv og variert utsikt uten tung støybelastning. Kontrasten mellom byggets øst/og vestside har vært viktig for utforming av byggets tverrsnitt og utlegging av romprogrammets funksjoner. Det er en stor utfordring å skape gode uterom skjermet for innsyn og støy, og samtidig opprettholde gode solforhold.

– Det har vært vårt mål å søke løsninger som gir rolige, trygge og fattbare omgivelser. Vi tror at en godt utformet bygning kan hjelpe pasientene til redusert stress under behandlingen. Vi vil forme omgivelsene på en minst mulig institusjonspreget måte, med vekt på normal/hjemlig skala som fremmer følelse av trygghet og sikkerhet, sier Flo.

En standardisering av romtyper gir generalitet og rom med generelle tekniske løsninger vil gi muligheter for å bruke rom til forskjellige funksjoner. Det er spesielt grupperom og møterom som er tenkt utstyrt for flere funksjoner.

Bygget er planlagt med god elastisitet. – Hele tomten er ikke tatt bruk, der er innlagt flere uteareal under tak, samt en stor åpen plass på plan 1. En parkeringskjeller gir god uttelling arealmessig iht reguleringsbestemmelsene.

Danmarksplassområdet har generelt dårlig parkeringsdekning. Vi har ivaretatt arbeidssituasjonen for ambulanse, ambulerende team, politi og personalet, sier Flo.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter