St. Olavs gate 24

St. Olavs gate 24

Sted: Oslo

Prosjekttype: Utleiekontorer og
nye arealer for Filadelfia Oslo

Areal: Ca. 2.300 kvm

Kontrakt nybygg inkl. mva:
63,75 millioner kroner

Kontrakt rivejobb og omlegging for eksisterende bygg inkl. mva: 6,5 millioner kroner

Byggherre: St. Olavs gate 24 (Heleid av Menigheten i Filadelfia)

Prosjektledelse:
Faveo Prosjektledelse

Byggeledelse: Sannum Prosjekt

Arkitekt: Map Arkitekter

Totalentreprenør:
Wegger & Kvalsvik Entreprenør

Rådgivere: RIB og RIG: Sweco - RIV og RIE: ÅF Norge - RI bygningsteknisk riving: Hjellnes Consult - RIBr: Berge - RI bygningsfysikk: Rambøll - RIAku: By Akustikk

Underentreprenører/leverandører: Teknisk totalentreprenør: YIT - Riving: PeWe Entreprenør - Oppmåling: Asker Oppmåling - Prefab betong/stål: Opplandske Betongindustri - Graving: E. Johansen Maskin - Spunt og peling: Entreprenørservice - Brannsikring: Brann & Sikkerhetsforum - Ståldører: Daloc - Branngardin: Haby - Glasstak: Flex CC-Glass - Blikkenslager og tekking: Follo Tak & Vedlikehold - Beslag: Kaba Møller Undal - Tredører: Nordic Dørfabrikk - Glassfasade og inngangsdører: Varig Fasade - Maler: Bygg og Malerteknikk - Røykluker: Bramo - Natursteinsarbeider fasade: Ellingard

Det gamle og nedslitte frontbygget i St. Olavs gate 24 er fjernet og erstattet med et nybygg inneholdende topp moderne kontoretasjer og nye arealer for Filadelfia menigheten i Oslo.

Guy Tschudi-Madsen, daglig leder i Map Arkitekter AS, forteller at bygnings-
massen i St. Olavs gate 24 stammer tilbake fra1860-årene, men grunnet sterke ødeleggelser av antikvariske verdier ble ikke bygget ansett som bevaringsverdig. I 2007 fikk arkitektkontorer derfor oppgaven med å utforme et nytt bygg ut mot Ring 1.

– Det vi har lagt mest vekt på i det nye bygget er å opprettholde gesimslinjer og takflate som nabobygg, samtidig som byggets fasade mot veien skulle representere et solid stykke moderne arkitektur. En rytmisk inndeling av fasaden gir variasjon når man kjører forbi. Vi ønsket ikke nok en flat fasade mot en hovedgate, og det var både byggherre og entreprenør helt enig i. De store karnappene bidrar til variasjon og rytme, og at vi fikk utført disse i trevirke medvirker til å understreke dette, sier Tschudi-Madsen og tilføyer at det ved denne type byprosjekter er svært viktig å ta hensyn til omkringliggende bygningsmasse, samtidig som man tilfører arkitektoniske kvaliteter av i dag.

To kontrakter
Det er Wegger & Kvalsvik Entreprenør AS som har vært totalentreprenør i prosjektet. Entreprenørselskapet fikk først kontrakten på å rive eksisterende bygg, men ifølge anleggsleder Erik Holter lå det også i kortene at de skulle forhandle frem en kontrakt på oppføringen av nybygget. I mars 2011 ble Wegger & Kvalsvik og oppdragsgiver St. Olavs gate 24 AS (100 prosent eid av Menigheten i Filadelfia) enige om en totalentreprisekontrakt med en verdi på knappe 64 millioner kroner. 

Nybygget, med et totalareal på cirka 2.300 kvadratmeter, rommer ny kjeller med forsamlingslokale for menigheten og en første etasje som i hovedsak vil fungere som foajé og minglerom i tilknytning til menighetens eksisterende storsal, som ligger i bakkant av nybygget. Fra 2. til 6. etasje er det kontorarealer som tiltakshaver leier ut. 

Krevende rivearbeider
Riveselskapet PeWe Entreprenør AS startet rivingen av eksisterende bygg i september 2010. Prosjektets nærhet til tett trafikkerte Ring 1 gjorde at det meste av rivearbeidene måtte skje på nattestid. Erik Holter forteller at rivearbeidene gikk på skinner helt frem til de fant ut at nabobygget hang fast i bygget som skulle rives.

– Nabobygget hadde bjelker som gikk inn i vårt og bygget manglet faktisk gavlvegg fra 2. etasje og opp. Dette medførte at det ble et opphold i rivearbeidene på 1,5 måned, forteller anleggslederen.

Byggestopp
Det var ikke bare under rivearbeidene Wegger & Kvalsvik fikk en overraskende stopp. I oktober 2011, et knapt halvår etter at spaden ble satt i jorda, fikk totalentreprenøren nemlig beskjed om å stoppe byggingen fordi byggherre var i dialog med en aktør som vurderte oppkjøp i området. Wegger & Kvalsvik fikk kun støpt ferdig kjelleren og montert den første etasjen med hulldekker før de måtte pakke sammen prosjektet.

– Det ble faktisk byggestopp helt frem til mai 2012. En så lang pause midt i prosjektet er selvsagt ikke optimalt for verken oss eller våre underentreprenører. Vi fikk imidlertid flyttet våre ressurser til andre prosjekter, og vi har fått kompensasjon for kostnadene rundt byggestoppen, sier Holter.

Byggeplass som nabo
Lagringsplass og logistikk har utvilsomt vært prosjektets største utfordring. Prosjektet fikk tillatelse til å stenge av kollektivfeltet utenfor bygget mellom klokken 10 og 14 slik at de kunne ta imot byggevarer. 

– Det fungerte rimelig bra, men det er selvsagt vanskelig å unngå at det kommer noen leveranser utenfor denne tiden, sier Holter. En tårnkran stående mitt i nybygget, der det nå er lysgård, har vært helt avgjørende for å lykkes med logistikken.

At prosjektet har hatt et annet byggeprosjekt som nærmeste nabo har heller ikke gjort logistikken noe enklere. Parallelt med Filadelfia-prosjektet har nemlig Kruse Smith bygd et såkalt Smarthotell på tomten ved siden av.

– Vi har prøvd å samarbeide så godt vi kan, og jeg føler at begge parter har gitt og tatt litt underveis. Heldigvis for oss ble det også byggestopp for naboprosjektet i en liten periode, forteller Holter. 

Sikring av tredjeperson har selvsagt også hatt stort fokus i prosjektet. Filadelfia menigheten har brukt bygningsmassen i bakkant av nybygget under hele byggeprosessen og de har ifølge Holter cirka 4.500 personer innefor dørene i løpet av en uke. I tillegg kommer all annen persontrafikk som har passert byggeplassen.

– Vi har jobbet mye med å sikre tredjeperson, men dessverre har ikke alle vist like stor respekt for sperringene vi har satt opp, sier Holter.

Fasade og lysgård
Assisterende anleggsleder Kristian Stoll, synes det har blitt et fint prosjekt. Han er spesielt fornøyd med fasaden og den store lysgården.

– Det går mye areal til en slik lysgård, men den bidrar i høyeste grad til å skape lyse og flotte kontorarealer, sier han.

Også Guy Tschudi-Madsen i Map Arkitekter trekker frem fasade og lysgård som to viktige kvaliteter i prosjektet.

– Vi føler at fasaden gir noe tilbake til byen. I tillegg greide vi å få til en sjenerøs lysgård på den relativt sett lille tomten. Dette skaper svært gode lysforhold i et bygg inneklemt i et bykvartal, sier arkitekten.

Liten organisasjon
Assisterende anleggsleder Kristian Stoll synes også det er grunn til å fremheve at de har klart å løse prosjektets mange utfordringer med en relativt liten organisasjon. Han mener dette skyldes et meget godt arbeidsmiljø med frihet under ansvar og en flat struktur som belønner personlig initiativ og kreativitet

– Det har vært et krevende prosjekt å styre, ikke minst med tanke på trafikk og logistikk, men jeg synes vi har vært flinke til å løse ting underveis, sier Stoll.

Foruten Stoll og anleggsleder Erik Holter har Wegger & Kvalsviks prosjektorganisasjon bestått av prosjektleder Jørn Wegger og bas Terje Syljeset.

Tekst og foto: Ådne Homleid


Flere prosjekter