Lagrer flere tusen tonn i tuber

Forsvarsbygg nærmer seg mål med et pionerprosjekt hvor 45.000 tonn forurenset havbunn lagres i såkalte geotuber på land. Det er første gang dette gjøres i Norge.

Forsvarsbyggs miljørydding ved Ramsund Orlogsstasjon i Nordland høsten 2012. SeaBed services AS fikk i oppdrag å rydde bort skrot, og suge opp mudderet på havbunnen, og Forsvarsbygg har så ledet arbeidet med å lagre det forurensede mudderet i geotuber. Tubene lagres i et godkjent deponi i Bodø.

I en pressemelding skriver nå Forsvarsbygg at 110.000 kvadratmeter havbunn, i et 25 centimeter tykt mudderlag, er sugd opp og lagret.
Det er miljøgiftene PCB og TBT som er påvist i bunnen, og som nå fjernes fra naturen.

– Miljøprosjektet har gått etter planen, og de mange prøvene av sjøvannet som er kontrollert og runnet tilbake i Ramsund, viser verdier som er innenfor grenseverdiene til Klif, Klima- og forurensingsdirektoratet, uttaler Torfinn Nilssen i Forsvarsbygg i pressemeldingen.

Mudderet lagres i geotuber ute på sjøen, og skipes inn til land. Hver tube har en kapasitet på 510 tonn mudder. Forsvarsbygg har inngått kontrakt med SP Maskin AS i Harstad for å kjøre de fulle tubene til deponiet i Bodø. Verdien på kontrakten til SP Maskin AS er på ca. 30 millioner kroner.