Tastagården

Tastagården

Sted: Tasta, Stavanger

Prosjekttype: Boliger, nybygg

BOA: 9.752 kvm

Tiltakshaver:
Stavanger Boligbyggelag

Totalentreprenør:
AF Rogaland Entreprenør

Arkitekt: Link Arkitektur

Rådgivere: RIB: Procon

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Anko - Grunnarbeider:
T Stangeland Maskin - Taktekking: Icopal Tak - Trapper og rekkverk: Erøvik Trevare - Tømrer: Corneliussen - Maler og flislegger: Malerbua - Parkett: ABS Parkettgruppen - Rør-
legger: OSV Sivertsen - Elektro: Solland - Ventilasjon og blikkenslager: Gann Blikk - Branntetting: Firesafe - Lås og beslag: Låsgruppen - Kjøkken og garderobe: Midbøe / HTH - Porter: Dør og portservice - Stillas: Alustar - Gjerder: Systemsikring - Maskinutleie: Naboen og Cramo - Utvask: Grundig Renhold - Transport og mottak byggavfall: Westco

På Tasta i Stavanger har AF Rogaland Entreprenør ført opp ti bygg med totalt 76 rekkehus.

Rekkehusene har et samlet boligareal på 9.752 kvadratmeter. Rekkehusene er på enten 97 eller 137 kvadratmeter. Tiltakshaver er Stavanger Boligbyggelag. Byggene er tegnet av Link Arkitektur og ført opp i totalentreprise. Byggestart var i april 2011. Rekkehusene var ferdige i april i år. På grunn av tele i bakken må deler av utomhusarbeidet fullføres i løpet av sommeren.

Tre terrasser
Anleggsleder Mirco Moracchioli i AF Rogaland Entreprenør forteller at standarden er god. Kjøperne hadde muligheter for å gjøre en del tilvalg. Alle rekkehusene har meget gode solforhold og tre terrasser. Første etasje har universell utforming. Under hvert bygg er det parkeringskjeller med en eller to biloppstillingsplasser per rekkehus. Fra biloppstillingsplassen er det direkte tilkomst til underetasjen i hvert enkelt rekkehus. Utenfor rekkehusene har hver boenhet sitt uteområde. I tillegg er det felles grøntområder og lekeplasser.

Tre og betong
Tastagården ligger på Tastarustå i den nordlige delen av Stavanger. Tomten er på cirka 30 mål og har tidligere vært til jordbruk. Før bygging ble grunnen fylt opp med sprengsteinsmasser. Tomten skråner svakt mot sør. Det er lagt radonduk under bod og gang i kjeller.

Byggene er rektangulære og trappes gradvis ned mot øst. Kjelleren er i plasstøpt betong. Første og andreetasje har bærende konstruksjon av tre. Takene er flate, isolerte og tekket med takbelegg. Det er royalimpregnert trekledning på fasadene.

Terrassene har spiler i rekkverk og som skiller mot naboene. Inne i rekkehusene er det parkett på gulv og flislagte bad. Det er gjennomsnittlig 35 cm isolasjon i takene og 25 cm i veggene. Vinduene har en U-verdi på 0,8. Sentralt på tomten står nedkast for søppel i tre fraksjoner; bioavfall, papir og rest-avfall.

Vannbåren varme
Rekkehusene har vannbåren gulvvarme basert på fjernvarme, med unntak av soverom. Byggene har energiklasse B. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning.

Kort byggetid og frost
Mirco Moracchioli sier at frost og kort byggetid har vært de to største utfordringene i prosjektet.

– Avtrappingen mellom de enkelte rekkehusene var arbeidskrevende og stilte store krav til nøyaktighet.

Det arkitektoniske hovedgrepet var å legge byggene slik at solforholdene ble best mulig. Bygningskonstruktør Jørn Gaarde Andersen i Link Arkitektur sier at de største utfordringene for arkitektene var å prosjektere de mange vertikale sprangene mellom hver enkelt bolig i rekkehusene, og i samspill med landskapsarkitekten å få rekkene til å harmonere med den universelle utforming av utomhusområdet.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter