Thorleif Haugsvei 11-63

Thorleif Haugsvei 11-63

Sted: Voksenkollen

Prosjekttype: 26 boliger

Kontraktssum ekskl. mva:
Ca. 71 millioner kroner

BRA: Ca. 4.270 kvm inkl. p-kjellere

Tiltakshaver: Voksenkollen Boligutvikling (Solon Eiendom)

Totalentreprenør: Solid Entreprenør

Arkitekt: Arcasa Arkitekter

Rådgivere: RIB: JB-Consult - Vei-
VA-landskap: Sweco - RIBr: Firesafe - RIV: Storm Klima - RIE: Installatøren

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhusarb.: M. Gultvedt Entreprenør - Rørlegger: Storm Klima - Elektro, brann, nødlys, lås og beslag: Installatøren - Takvinduer Velux - Kjerneboring: Askim Betong-
saging - Gulvstøp: Gaukås Gulvstøp - Stålarb.: Ruukki / Solid Entreprenør / Innredningsarb. (peisovn, gulv, kjøkken, garderobe): Ski Bygg - Stiger/Rømning: Trygg Stiger - Branntetting: Firesafe - Byggrenhold: Aktivt RenholdProsjektnavn

De 26 boligene ligger en drøy hopplengde fra Holmenkollbakken ved inngangen til Nordmarka, og passer perfekt for velbeslåtte markaelskere og treningsnarkomane. Tomten knytter seg tett mot naturen og har en unik beliggenhet i forhold til tur- og løypenettet i Holmenkollområdet. 

Boenhetene er fordelt på ti rekkehus, fire eneboliger i rekke, fire frittstående eneboliger og åtte tomannsboliger. Alle boenhetene får eget, avskjermet uteareal på begge sider av huset og planene er utformet slik at man fanger inn både øst- og vestsol i husets stue- og kjøkkendel. Husene utformes med saltak og gir mulighet for en tradisjonell to etasjes bolig med utnyttbart lofts-
areal. Planløsningen er effektiv med små «gangarealer». I tillegg har Solid Entreprenør bygget en enebolig på 330 kvadratmeter i fire plan på egen tomt på nordsiden som er overlevert. Kun en av boligene er usolgt.

Saltaksuttrykk
Boligene er utført med et klassisk saltaksutrykk, men tolket i et moderne formspråk. Sivilarkitekt MNAL Susanne Weiser i Arcasa Arkitekter betegner ytterkledningen i mørk limtre som kraftfull med tretak på alle enheter. Beslagsarbeider som takrenner, karnapper og vindusbeslag er utført i en grå fargetone som harmonerer med husenes mørke farge og naturstein i utomhusarealene. Vår intensjon er å skape et helhetlig område med varierte detaljer i forhold til de forskjellige huskonseptene, fremholder hun.

Dyre og spesielle
– Boligene har i utgangspunktet dyre og spesielle løsninger, og kjøperne er ressurssterke og kvalitetsbevisste kunder med mange tilvalg, forteller prosjektleder Sten Jarle Hvilsten i Solid Entreprenør. De startet grunnarbeidene rett for sommerferien 2010 og etablerte nye VA-ledninger i nye traseer som er koblet på det offentlige anlegget i Voksenkollveien. Det er også et felles privat kloakkanlegg med pumpekum på nedsiden for de nederste boligene som pumper opp i det kommunale ledningsnettet.

Loftsetasjer
De fleste boligene har loftsetasjer med bad.

– Prosjektet ble i 2011 kåret til årets prosjekt av Velux. Mange loftsvinduer er både en kvalitet (mye lys og økt romfølelse) og en utfordring i forhold til vedlikehold og drift. Takene har ordinær oppbygging med den forskjell at det er et tretak med trebord. Ti av boligene vil få ettermontert varmekabel i forbindelse med takvinduer som følge av erfaringer etter den første vintersesongen. Dette grunnet to årsaker: Det har vært snø og isdannelse på et par av dem som har ført til vanninntrenging i området ved takvinduene som i tillegg fungerer som rømningsveier. To vinduer per rekkehus vil før neste vintersesong få ettermontert varmekabler. Det er umulig å forutse på forhånd hva man kan få av utfordringer med takvinduer, fordi de er så avhengig av lokal vind- og snø- og fokkeforhold, påpeker Hvilsten. 

– For å tilfredsstille krav til rømning er også vinduene litt større enn vanlige takvinduer og har mer varmetap. Takvinduer er tunge, og krever sitt i forhold til montering. Trelagsglass kunne ikke leveres på rømningsvinduene som har tolagsglass. Totalt er det levert ca. 100 takvinduer. Takene er dimensjonert for snølast tilpasset klima og området. Som resultat av dette er det større dimensjoner på søyler og dragere enn i mange andre prosjekter. Det viktigste er at vi dimensjonerer riktig første gangen, understreker han og tilføyer at det hittil har vært mange fornøyde brukere.

Skråtak
Han trekker frem skråtak og belistning som krevende i seg selv - med badtilpassede løsninger - der det egentlig ikke er plass til standard dusj- og innredningsløsninger.

– Men prosjektet er spennende, og det er flott terreng å bygge i. Resultatet er vi kjempefornøyd med, sier Hvilsten.

Produksjonslinje
Han forteller videre at ytterkledningen i limtre kommer ferdig grunnet fra Ski Byggs leverandør til fabrikken deres i Fredrikstad. På produksjonslinjen bygges veggene med reis, vindtetting og kledning, før de fraktes hit og monteres i full fart for å få tett bygg raskest mulig.

– Det er en fremgangsmåte som brukes i de fleste av våre trehusprosjekter. Noe av utfordringen ligger i å bli enig med arkitekt i utformingen av detaljene. I dette prosjektet gjelder det spesielt inngangspartiene med takoverbygg, samt et «minikarnapp», der vinduene er montert helt ytterst i ytterveggen, sier Hvilsten. Å få «karnappet» innenfor klimaskille og levere en god løsning i sammenheng med bæring var en utfordring.

– Det er det i alle prosjekter. Omramming av vinduer skal det i dag være minst mulig av. Derfor gjelder det å finne den ultimate løsningen, understreker han, og tilføyer at vinduene i annen etasje har en noe kraftigere omramming.

Produksjonsbedrift
Hvilsten framhever at Solid Entreprenør er en produksjonsbedrift.

– Vi baserer oss ikke på innleie av arbeidskraft, men har pr i dag  godt over 200 ansatte polske arbeidere som stort sett er med på alle våre prosjekter. I hovedsak er det tekniske fag og innredning som er underentrepriser. Per i dag utfører vi nesten alt arbeid selv bortsett fra tekking, sier han avslutningsvis.

Tiltakshaver er Voksenkollen Boligutvikling as (et datterselskap av Solon Eiendom AS). Solon Eiendom  er en av Solid Entreprenørs faste samarbeidspartnere på byggherresiden.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter