Green Mountain Data Centre

Green Mountain Data Centre

Sted: Rennesøy, Rogaland

Prosjekttype:
Anlegg, rehab fjellhaller

Kontraktssum eks mva:
110 millioner kroner

Bruttoareal: 22.000 kvm

Tiltakshaver:
Green Mountain Data Centre

Generalentreprenør: NCC

Arkitekt: ArkVest

Totalrådgiver: Cowi

RIB: Procon

Underentreprenører/leverandører: Fremdriftsplanlegging: Future Operation Management - Adm tjenester: Novaform - Riving og kjerneboring: Sørvest Betongsaging - Sprengning, masseflytting og grunnarbeider: Vassbakk & Stol - Ferdigbetong: Sola Betong - Forskaling og byggevarer: R. Hansmark - Armering: Norsk Stål - Betongelementer: Block Berge Bygg - Tunneldriving: AS Birkeland Entreprenørforretning - Fjellsikring: AST Entreprenør - PE rør: Hordaland Rørteknikk - Taktekking: Sandnes Tak - Stål, trapper og rekkverk: Riska Sveis - Tømrer: Byggmester Sagen - Elementvegger og datagulv: Moelven Nordia - Maler og gulvlegger: Vatland og Sønn - Dører og porter: Mellon Vest - Rørteknikk og kjøledistribusjon: Sig. Halvorsen - Elektro, høyspent og fiber: Oneco Solution - Branntetting: Lilleland - Maskinutleie: Ramirent - Byggvask/ rent bygg: Thingbø Byggrent - Generator: Reservekraft - Kjøling og UPS: APC Schneider Electric - Adgangskontroll og sikkerhet: NorAlarm - Brannunder-
trykking: Hypoxic Technologies

På Hodne på Rennesøy har NCC Construction bygget verdens grønneste datasenter.

Datasenteret består av seks fjellhaller som tidligere rommet et ammunisjons-
lager for NATO. De første fjellhallene ble sprengt ut på midten av 1960-tallet. Anlegget er senere bygd gradvis ut.

110 millioner kroner
Samlet gulvareal inne i fjellet er cirka 22.000 kvadratmeter. Cowi har vært totalrådgiver, mens NCC har utført arbeidene i en generalentreprise, til en kontraktssum på 110 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Green Mountain Data Centre AS, som er eid av Smedvig Eiendom AS. Byggestart var i mars 2012. Datasenteret ble tatt i bruk i april i år.

Seks haller
Green Mountain Data Centre består av seks haller som innredes med serverrom og rom for nødvendig infrastruktur, samt tilførselstunneler. I første omgang er en hall innredet. De andre skal innredes etter hvert som det blir behov for dem.

Prosjektleder Erling Knapstad i NCC Construction forteller at hallene er sikret med betonghvelv mot fjell og har fått nye gulv. I tilførselstunnelene er det duk i takene og nye gulv. Både haller og tilførselstunneler har fått ny belysning, rør, elektro og ventilasjon. Temperatur og luftfuktighet overvåkes og kan reguleres til ønsket nivå. Ifølge Knapstad var sikkingen av fjellet med betonghvelv krevende siden det var vanskelig å komme til.

NCC har ført opp to bygg utenfor fjellet. Bygg G er et stålbygg med forblending av skifer, mens Bygg K er ført opp i ferdigbetong og slipte betongelementer. I byggene er det plassert to kjøle-
stasjoner, reservestrømsgeneratorer og en høyspent koblingsstasjon. Rett ved siden av Bygg G er det klargjort plass for utvidelse.

Kjølestasjonen inneholder pumper og rør for kjøling. Som kjølemedium brukes sjøvann som hentes på 100 meters dyp i Mastrafjorden gjennom 500 meter lange rørledninger som har en diameter på 800 millimeter.

På en kai ved anlegget står det et bygg som det foreløpig ikke er gjort noe med. Kaien brukes som parkeringsplass.

Verdens grønneste
Green Mountain Data Centre markedsfører seg som verdens grønneste datasenter. Dette begrunnes med at kjølesystemet gjør senteret svært effektivt og at det kun benytter fornybar energi og dermed ikke har CO2-utslipp. Europas datasentre vil i 2015 bruke totalt mer enn 100 TWh elektrisk kraft, noe som tilsvarer nesten hele Norges forbruk.

Høy sikkerhet
Datasenteret forsynes via tre uavhengige kraftlinjer og har i tillegg reservekraft-
generatorer og batteri backup. Energistabiliteten er dermed svært høy. Anlegget er bygd som et såkalt Tier 3 datasenter i henhold til Uptime Institutts retningslinjer og det meste av den tekniske infrastrukturen er i henhold til høyeste nivå, Tier 4.

Driftssjef Tor Kristian Gyland i Green Mountain Data Centre forteller at anlegget ligger i et seismisk stabilt område.

– Fjellet er tørt og har god kvalitet. Hallene har en overdekning på mellom 100 og 250 meter. Det er dessuten sikret mot innbrudd med en avansert overvåknings-
løsning. Anlegget ble opprinnelig bygd som EMP sikkert av Forsvaret. Dette er videreført i ombyggingen og alle nye installasjoner har tatt hensyn til dette. For å sikre anlegget mot brann benyttes hypoksisk ventilasjon som reduserer oksygennivået i hele anlegget fra 21 til 15 prosent. Det blir som et høydehus på cirka 3.000 meters høyde. Når dette gjøres på havnivå endres gassbalansen slik at brann ikke kan oppstå.

Fra anlegget er det etablert høykvalitets fiberkabler med forskjellige føringsveier til kontinentet og til Storbritannia. Det er i dag fem arbeidsplasser knyttet til Green Mountain Data Centre.

100.000 timeverk
Erling Knapstad sier at kort byggetid og mange entrepriser var de to største utfordringene i dette prosjektet. Da aktiviteten var på topp var cirka 100 personer med på byggearbeidene. Rett under 100.000 timeverk er utført.

– Vi tar med oss nyttige erfaringer i koordinering av mange entrepriser og interessante kontraktuelle grensesnitt fra Green Mountain Data Centre, sier Knapstad.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter