Når kulturvern blir religion

Endelig blir det tatt tak for å løse det stadige problemet med at grusen på Slottsplassen i Oslo forsvinner ned mot Karl Johan hver gang det regner kraftig. Man skulle tro at alle ville glede seg, men den gang ei. Det er alltid noen museumsbestyrere som er mot alt som betyr forandring. Om det er til det bedre spiller ingen rolle.

Foreningen Oslo bys vel mener Slottsplassen må restaureres som en grusplass, og er imot at det legges en form for rød asfalt på plassen istedenfor grus.

– Det vil være ulovlig, sier daglig leder i Oslo bys vel, Jan Sigurd Østberg.

– Det blir ikke noe grus, slik folk flest oppfatter at grus oppfører seg. Slottsplassens lange periode som grusplass er nå forbi, dersom vi ikke får stoppet dette, sier Østberg til NRK.

Rehabiliteringen starter like etter 17. mai i år for å stå ferdig til grunnlovsjubileet 17. mai neste år.

Planen er å legge en form for rød asfalt på plassen i stedet for grus. Men det vil være en så radikal omlegging av den verneverdige Slottsplassen at Oslo bys vel mener det er i strid med kulturminneloven.

– De som bygget slottet og plassen anla grus der. Ikke fordi det var en fattigmannsløsning, men fordi det var slik man bygget en plass på den tiden. Vår oppgave som arvinger er å holde det ved like, og ta vare på anlegget, sier Østberg.

Også Oslo bys vel ønsker å gjøre noe med grusproblemet på Slottsplassen. Men de mener at grusen regner bort fordi underlaget på plassen er så tett at vannet ikke trekker ned i grunnen slik det skal. Derfor må hele området graves opp og dreneres skikkelig en gang for alle. Da mener Østberg at grusen vil bli liggende selv i kraftig regnvær.

Statsbygg har ansvar for rehabiliteringen av Slottsplassen, og er ikke enig i kritikken. Avdelingsdirektør Kjersti Sandvik sier Riksantikvaren støtter rød asfalt, og at restaurering med grus ville koste ti ganger som mye som asfaltering. Men om noen koster ti ganger så mye betyr lite for museumsvoktere.

For min del går jeg forbi dette området nærmest hver eneste dag til og fra jobben. Jeg er forferdet over at det ikke er tatt tak i dette for lenge siden. Dette grusproblemet har kostet norske skattebetalere betydelige beløp.

Nå tar Statsbygg tak i dette – og kvalifiserte folk starter på jobben om få dager. Det er ikke en dag for tidlig.