Krever retningslinjer for norske, statseide selskaper i utlandet

Regjeringen må sette ned en kommisjon som utarbeider retningslinjer for statseide selskapers tilstedeværelse i utlandet, krever Kirkens Nødhjelp.

Kravet settes fram i forlengelsen av en ny rapport som slår fast at Statoil bruker mer penger på bedrifters samfunnsansvar i Norge enn i hele Afrika sør for Sahara til sammen.

Rapporten, som legges fram mandag, er skrevet av Fridtjof Nansens Institutt på oppdrag for Kirkens Nødhjelp.

– En av anbefalingene i rapporten er nettopp at myndighetene må sette ned en kommisjon som utarbeider retningslinjer for statseide selskaper i utlandet, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp til NTB.

Hun sier Kirkens Nødhjelp vil fremme kravet overfor regjeringen.

Statoil vil være til stede og representert i en paneldebatt når rapporten lanseres.

– Tør ikke utfordre
Antikorrupsjonsarbeid og åpenhet er ifølge Statoil noe av det viktigste selskapet gjør i sitt arbeid med bedrifters samfunnsansvar.

Men i et av verdens mest korrupte land, Angola, tør ikke Statoil utfordre myndighetene på disse områdene, ifølge rapporten.

– Petroleumsressursene tilhører befolkningen i de afrikanske landene, på samme måte som at norske petroleumsressurser tilhører den norske befolkningen, sier Helland.

Ifølge rapporten er det i tillegg knyttet usikkerhet til hva Statoil faktisk gjør i sitt arbeid med bedrifters samfunnsansvar, fordi det ikke er åpenhet rundt selskapets strategier for dette arbeidet.

– Statoil har ansvar
Statoil peker på at det er den angolanske befolkningens ansvar å bekjempe korrupsjon og sikre åpenhet.

– Kirkens Nødhjelp mener imidlertid at Statoil også er en viktig handlingsaktør mot korrupsjon i Angola, og at selskapet derfor har både ansvar og mulighet til å bidra, sier Helland.

Statoils Bård Glad Pedersen, mediekontakt for Statoils internasjonale oppstrøms-aktiviteter, påpeker at selskapet har absolutt nulltoleranse for korrupsjon.

– Vi kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen fra Kirkens Nødhjelp. Vi bidrar gjennom vår nulltoleranse mot korrupsjon og at vi rapporterer åpent og detaljert om vår virksomhet i hvert enkelt land vi er, sier han til NTB.

Han påpeker at Transparency International har kåret Statoil til verdens mest åpne selskap uansett bransje.

– Målet vårt er å bidra til å skape verdier både for landene og samfunnene der vi har virksomhet og for Statoil og våre aksjonærene. Vi mener vi tar samfunnsansvar, og rapporten fra Fridtjof Nansens Institutt omtaler oss som ledende på dette området og gir også konstruktive anbefalinger om hvordan vi kan bli enda bedre, sier Glad Pedersen.

Store kontraster
Angola er en av Afrikas viktigste oljeeksporterende nasjoner. Landets elite har gjort seg rik, men det store flertallet av befolkningen lever i dyp fattigdom. Isabel dos Santos, den eldste datteren til Angolas president José Eduardo dos Santos, er blitt Afrikas første kvinnelige milliardær, ifølge Forbes Magazine.

– Registeret over eierskap og andeler i Angola er som en «Hvem er hvem» av presidentens familie, partilederne og de militære sjefen, har Peter Lewis ved Johns Hopkins-universitetet tidligere sagt til DPA.