Widerøe-streiken er over

De fleste av Widerøes 440 planlagte avganger søndag vil bli fløyet, opplyser selskapet etter at den fire dager lange streiken ble avblåst lørdag.

– De fleste av søndagens avganger vil vi få til, sier kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Widerøe til NTB.

Streiken ble avsluttet lørdag ettermiddag da kabinforeningen og selskapet ble enige om en ny pensjonsavtale med forhandlingsrett for de ansatte.

Til sammen 312 ansatte la onsdag ned arbeidet. I løpet av den fire dager lange streiken ble over 1.100 flygninger kansellert og mer enn 25.000 reisende ble berørt av konflikten.

Leder i Widerøe kabinforening Kari Onarheim er lettet og glad over at partene har funnet fram til en løsning.

– Fornuften seiret, og vi har oppnådd rettferdighet ved at vår yrkesgruppe nå også skal få innflytelse på vår egen pensjon. Vi føler vi nå endelig er tatt på alvor, sier Onarheim.

– I gjenge igjen søndag

Partene satt i lange samtaler både fredag og lørdag. Like før klokken 17.30 kom meldingen om at de hadde kommet til enighet, og at streiken er avblåst.

Alle Widerøes flyginger ble innstilt lørdag. Flyselskapet har uansett ingen avganger etter klokken 14.

Widerøe jobbet lørdag kveld med å få trafikken i gang igjen.

– Nå starter jobben for mange mennesker. De første flygningene går fra basene våre, og så gjelder det å få transportert fly og personell ut i hele rutenettet. I løpet av søndag formiddag er vi gjenge igjen, regner vi med, sier Kongsteien til NTB.

Daglig frakter Widerøe 11.000 passasjerer fra 47 flyplasser i Norge og Europa. Streiken rammet blant andre pasienter som skulle til og fra sykehus i de tre nordligste fylkene. I gjennomsnitt reiser 130 pasienter daglig med flyselskapet.

Beklager

Administrerende direktør Lars Kobberstad i Widerøe sier de har jobbet hardt og konstruktivt for å komme fram til en løsning.

– Jeg skulle ønske vi hadde klart å komme til denne enigheten i mekling, og unngått streik. Dessverre gikk ikke det, og overfor alle som har blitt rammet av denne streiken, beklager jeg det, sier Kobberstad.

Han ber passasjerer følge med på selskapets nettside for å holde seg orientert om trafikken de nærmeste dagene.

– Denne streiken har gjort hverdagen vanskelig for veldig mange mennesker, og det er godt å kunne konstatere at vi klarte å bli enige med våre kabinansatte, slik at vi igjen kan sikre at folk har et godt flytilbud i hele Norge, sier Kobberstad.

Glede blant de ansatte

Lars Petter Larsen, forhandlingsleder i arbeidstakerorganisasjonen Parat, sier kabinansatte nå har fått en avtale som trygger fremtiden deres.

– Jeg er glad vi kan legge konflikten bak oss, og at passasjerene igjen kan komme seg dit de skal. Vi anser løsningen som en full seier for fornuften, sier Larsen. (©NTB)