Startet opprydning etter brukollaps i Trondheim

Opprydningsarbeidet etter brukollapsen på Leangen i Trondheim startet lørdag formiddag. Statens vegvesen regner med at veien åpner for ferdsel igjen i løpet av neste uke.

Statens vegvesen vil sette i gang tiltak for at trafikken skal flyte så godt som mulig mandag neste uke, men oppfordrer likevel folk til å benytte kollektivtrafikken eller å sykle dersom det er mulig.

Fredag la entreprenøren Reinertsen AS fram en plan for opprydning på ulykkesstedet. Denne planen ble gjennomgått av Statens vegvesen og Arbeidstilsynet. Fredag kveld ga politiet tillatelse til å starte opprydningen.

Brua kollapset onsdag ettermiddag, og to personer mistet livet. Entreprenørselskapet Reinertsen har igangsatt en intern gransking i samarbeid med SINTEF for å finne årsaken til at brua raste sammen.

Resultatet av granskningen vil være klart i løpet av to uker.

Veien åpnes til 17. mai

– Ulykkesstedet er ikke frigitt, men vi har gitt tillatelse til at arbeidet med å rydde området kan begynne. Det er fordi at vi ser nødvendigheten av at Håkon VII gate blir gjenåpnet for trafikk. Samtidig må vi ivareta undersøkelsen på en ansvarsfull måte, sier seksjonsleder for etterforskning i Sør-Trøndelag politidistrikt, Bjørn Are Kattem til adressa.no.

Han opplyser at politiet har engasjert sakskyndig personell som skal inn å gjøre undersøkelser i forbindelse med ryddingen. De har kompetanse som politiet ønsker å benytte seg av.

Han vil ikke si hvilken kompetanse det gjelder, men bekrefter at de er innhentet fra NTNU. De vil bli oppnevnt av retten på mandag, men for å spare tid så er ekspertene allerede i sving denne helgen.

Politiet har hentet ut konstruksjonsdeler som kan ha betydning for den videre etterforskningen. Det er snakk om deler fra stillas og forskaling, forteller direktør i Reinertsen Anlegg, Tedd Årnes til adressa.no.

Veidekke engasjert

Reinertsen som har bygget brua, har engasjert Veidekke Entreprenør AS, avdeling Dokken Miljø i jobben med å få åpnet veien. Partene har allerede en avtale på riving av gamle bruer bygd av Reinertsen.

– Vi bistår med blant annet maskiner og utstyr. Vi har ekspertkompetanse på feltet og har spesialutstyr for riving. Det er blant annet snakk om sakser til å klippe jern med og solide bur på maskinene, slik at guttene kan føle seg trygge inne i dem, sier Hans Christian Andersen, avdelingsleder ved Dokken Miljø.

Det overhengende ansvaret for rivingen er det Reinertsen som vil ha.

Statens vegvesen opplyste fredag at Innherredsveien kan bli stengt opptil et par timer under arbeidet, av hensyn til sikkerhet.

Det er estimert at arbeidet vil ta mellom tre og fire dager. Politigranskningen vil fortsatt pågå både denne og neste uke.

Minnemarkering

Ryddearbeidet som startet lørdag formiddag tok en lengre pause midt på dagen. En gruppe pårørende av den omkomne bygningsarbeideren fra Levanger tente lys og la ned blomster på stedet der han ble funnet.