Byggenæringen tar stafettpinnen

Lørdagens store og tradisjonstunge landeveiseventyr Holmenkollstafetten får 40.000 mennesker inn i joggeskoene og ut på veien. Backegruppen og Kreftforeningen har i år ordnet egen klasse for byggenæringen.

Lørdag går startskuddet for Norges største stafettløp.

2.722 lag bestående av omtrent 40.000 mennesker løper den 18 kilometer lange stafetten, og til tross for langhelg på grunn av rød torsdag, er antallet påmeldte helt på par fra i fjor.

En næring som virkelig bidrar til deltakertallet i år, er byggeindustrien.
75 lag fra firmaer innenfor bygg, anlegg og eiendom har meldt seg på en egen klasse for næringen, etter initiativ fra Backegruppen og Kreftforeningen.

De to har jobbet tett sammen siden begynnelsen av 2012, og gjennomført flere konsepter for å øke bevisstheten og kunnskapen om kreft.

– Byggenæringen er kraftig overrepresentert i kreftstatistikken. I Backegruppen har vi flere krefttilfeller enn arbeidsskader, og i 2010 mistet vi eier og konsernsjef Peder B. Backe til kreften, forteller nåværende konsernsjef Eirik Gjelsvik.

XXL

Sammen med HMS-ansvarlig i konsernet, Tom Ivar Myhre, var han til stede på pressekonferanse om Holmenkollstafetten fredag.

– Vår tanke er at man kan løpe i Holmenkollstafetten uten å være like gode som proffene, uttalte Gjelsvik etter å ha tatt over podiet etter at representanter for toppklubbene hadde sagt sitt.

Backegruppen stilte i egne stafettskjorter, og Gjelsvik tror løpingen er noe næringen vil ha godt av.

– Det var mange X’er i skjortestørrelsene, forteller han.
Backegruppen stiller med 12 stafettlag lørdag. Dette utgjør 20 prosent av de ansatte i konsernet, og er ett lag for hvert av firmaene i Backegruppen.

Gjelsvik og konsernet har også vært frempå, og utfordret kollegene sine i bransjen, og næringen stiller med langt flere lag til start enn tidligere år.

Livsstilsendring

Når deltakerkontingenten for hvert av lagene i byggeklassen går til Kreftforeningen, betyr det at over 200.000 kroner går til kreftsaken.

Eirik Gjelsvik i Backegruppen og næringslivsansvarlig i Kreftforeningen, Trine Nicolaysen Dahl, mener mye kan gjøres for å forbedre helsen i byggenæringen.

– Mange lar seg inspirere av stafetten, men livsstil går ikke bare ut på trening, sier de to til Byggeindustrien.

Gjelsvik og Dahl har troen på at bedre livstilfokus blant de ansatte i byggenæringen vil dempe de uheldige krefttendensene, samt gi en sunnere arbeidsstyrke med mer overskudd.

I første etappe skal overskuddet nå brukes i «Vårens vakreste eventyr».