Den andre murerkunsten

Det som er noens murvegg, er en annens lerret. Kunst trenger ikke nødvendigvis å oppbevares på innsiden av bygg.

Tomme, steile murvegger er å se mange plasser i hovedstaden. Kristianiakrakket i århundreskiftet 1800-1900 etterlot seg mange tomme gavlvegger da planlagte husrekker plutselig stoppet opp.

Gavlveggene er verneverdige, upraktiske og lite billedskjønne. Men for gatekunstner Viktor Gjengaar, som leder den unge organisasjonen Foreningen for Urban Samtidskunst, byr veggene på et uendelig potensial.

– Vi ønsker å gi folket kunst, og gjør det vi kan for å få malt byen, forteller han.

I slutten av april stilte Gjengaar som foreleser på Bygg uten grensers Murdag, med et litt annet perspektiv på mur enn de andre deltakerne.

Allerede kan Oslo-beboerne kunne se spredte kunstverk rundt omkring i hovedstaden. Gjengaar forteller at aksepten for urban kunst har blitt mye større den siste tiden, og at Foreningen for Urban Samtidskunst allerede har mer enn nok invitasjoner til å male i 2013.
­

– Alle øsker å forme sine omgivelser. De som reiser murene, har allerede gjort det. Ved å gi folk muligheten til å bringe inn kunstnere for å male veggene, gir vi folk muligheten til å forme omgivelsene sine selv.

Se bildene her.