Bygger 13 funkis-passivhus i nytt naturvernområde

Midt i Norges nyeste naturvernområde på Smestad i Rælingen, satser boligselskapet Bo Klokt på funkis-passivhus.

Rett ved vannkanten av Nordre Øyeren er 13 nye funkisboliger i ferd med å reise seg. Visningshuset er nå klart.

– Vi ønsker at Smestad Panorama skal være et forbildeprosjekt innen byggenæringen. Dette er kulminasjonen av alle våre erfaringer med passivhus, vårt fokus på bovennlig design og fremtidsrettet bygningsteknikk, sier gründer og medier Øystein Hjelseth i en pressemelding.  

For å kvalifisere som et passivhus, må bygningsmassen tilfredsstille en rekke krav. Dette gjelder først og fremst energiforbruket, som igjen påvirker ventilasjon, oppvarmingssystemer og isolasjon. I det nordiske klimaet er det spesielt store utfordringer å bygge hus som tilfredsstiller kravene.

– Vi bygger allerede nå etter standarden som regjeringen ønsker å innføre i 2015. Disse husene holder så høy teknisk standard, at det selv på våre kaldeste vinterdager vil være hyggelig å gå barføtt i dem, lover Øystein Hjelseth.

Stortingsrepresentant Karin Andersen fra SV roser satsingen, og synes boligbyggeren går foran som et godt eksempel på ambisiøs satsing på fremtidsrettede bygg.

– Fremover må miljøet spille en større og større rolle i hvordan vi bygger nytt. Vi må bo og varme opp husene på en måte som ikke skader klimaet. Jeg mener at passivhus er morgendagens standard, sier Karin Andersen.

Boligprosjektet vil ferdigstilles i løpet av 2014, og de første husene står klare vinteren 2013-2014.