Store energikutt i Asker med LED-gatelys

De nye LED-gatelysene skal bidra til å kutte energiforbruket til kommunen med 30 prosent innen 2020.

I over tre år har Asker gjort grundig testing og utprøving av ulike typer LED-gatelys. De nye lysene vil erstatte de gamle kvikksølvlampene og bidra til at kommunen reduserer sitt totale energiforbruk med 30% innen 2020, skriver Energy Optimal i en pressemelding.

I fjor høst ble de første 1500 LED gatelysene av typen CREE Ledway Road fra Energy Optimal montert opp. Asker kommune har i april bestilt ytterligere 2300 armaturer. Disse vil monteres i sommer.

Seniorrådgiver i avdeling vei og trafikk, Torkild Løfsgaard i Asker kommunen har hovedsvaret for prosjektet.

- De nye LED-gatelysene av typen CREE Ledway Road er vesentlig billigere i drift og gir bedre lys enn dagens veilys. Vi kommer til å spare bortimot 60 til 70 prosent av energien vi bruker på denne typen belysning i dag, sier Løfsgaard.

- I tillegg får vi vesentlig lavere vedlikeholdskostnader ved at levetiden på LED-gatelys er svært lang – opp mot 25-30 år. Fra 2014, når prosjektet er avsluttet og alle de gamle kvikksølvarmaturene er skiftet ut, anslår kommunen en årlig besparelse på rundt 2,5 -3 millioner kroner.

Daglig Leder i EnergyOptimal, Morten Groseth sier at en rekke andre kommuner nå følger etter når de hører om de positive erfaringene fra Asker.

- I tillegg til de betydelige besparelsene man får ved redusert energibruk og vedlikehold, gir også våre LED armaturer fra CREE mye mindre generende lysforurensning (strølys) enn tradisjonell belysning. Dette skyldes et unik patentert linsesystem basert på nano-optikk, som gjør at vi i praksis kan styre lyset ditt vi vil, sier Groseth.

Miljøgevinsten til kommunen forsterkes ytterligere ved at de nye LED – gatelysene kan resirkuleres og er 100% fri for kvikksølv og andre tungmetaller.

ÅF Infrastruktur har bistått Asker kommune i dette prosjektet.