Norges Bank rører ikke renten

Styringsrenten blir stående på 1,5 prosent etter onsdagens møte i Norges Bank. Det var en enkel avgjørelse å ta, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

– Samlet sett er utviklingen på linje med det vi så for oss da vi la fram pengepolitiske rapport i mars. Vi har ikke grunnlag for å endre bildet nå. Hovedstyret har derfor etter samlet vurdering besluttet å holde renta lav, sa Qvigstad da han møtte pressen onsdag ettermiddag. Han sa at hovedstyret ikke hadde diskutert alternativer til uendret rente.

– Hovedstyret har hatt vanskeligere avgjørelser å ta enn denne, sa visesentralbanksjefen.

Som ventet

De fleste analytikere hadde ventet at styringsrenten ville bli stående fast etter onsdagens møte.

Det er noe større forventninger til at en rentenedgang kan komme i juni. Da Qvigstad ble spurt om dette, svarte han med å vise til at Norges Bank tidligere har sagt at renten vil ligge mellom 1 og 2 prosent i juni.

– Da er det mest sannsynlige utfallet 1,5 prosent. Hvis vi skal endre, er det større sannsynlighet for ned enn opp, men vi har ingen annen vurdering av dette nå enn i mars. Da var prognosen at første renteøkning ville komme om ca. et år. Vi ser det nå som vi gjorde i mars, at renten gradvis vil normalisere seg, sier visesentralbanksjefen.

Uendret

Qvigstad peker på at utviklingen i norsk økonomi samlet sett har vært om lag som ventet. Han påpeker at det er god vekst i økonomien her hjemme og at den globale veksten holder seg oppe, selv om forventningene til veksten i eurosonen er noe svekket.

Samtidig trekker Qvigstad fram at krona er noe svekket, at inflasjonen er noe lavere enn ventet og at lønnsveksten ser ut til å bli noe lavere enn det som er anslått. Visesentralbanksjefen minner også om at norske husholdninger har høy gjeld og at den fortsetter å vokse.

Den europeiske sentralbanken senket nylig renten i eurosonen med et kvart prosentpoeng til en halv prosent.

– Dette var stort sett som ventet. Det er en refleks av at det går dårlig i Europa, sier Qvigstad.

– Lavt rentenivå

– Beslutningen fra Norges Bank er i tråd med de signaler banken ga i den pengepolitiske rapporten fra mars, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en kommentar.

– Rentenivået i Norge er lavt. Norges Bank signaliserer imidlertid at renten vil bli satt gradvis opp gjennom de neste årene, mot et mer normalt nivå, sier finansministeren, som gjentar sin advarsel til husholdningene om ikke å legge dagens rentenivå til grunn når de tar beslutninger om kjøp av hus eller bil.

Analytikerne konstaterer at beslutningen fra Norges Bank var som ventet.

Nordea markets skriver i en kommentar at det ikke kom noen signaler om hva som vil skje med renten i juni. Basert på prognoser for inflasjon og kronekurs ser ikke Nordea Markets noen grunn til å endre sitt syn som går ut på at det heller ikke blir noen endring i neste måned. (©NTB