Viktig å dele kunnskap

I alle deler av byggenæringens fagfelt har det alltid vært tradisjon å dele kunnskap. Det er ikke bare at man deler kunnskap nasjonalt, men man gjør det også internasjonalt. I tillegg har dyktige medlemmer i foreningene deltatt i standardiseringsarbeid både ute og hjemme. Dette har i stor grad skjedd gjennom frivillig innsats. Det er mange å takke for den jobben som er gjort.

Vi har i årevis fulgt nøye med i det som foregår bl a i Norsk Betongforening (NB) og i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF).

Det som også gleder, er at kvinnene nå begynner å markere seg i de ulike foreningene og organisasjonene både på styreplan og i administrasjonen. Det er også gledelig å se at yngre mennesker går aktivt inn i arbeidet. Det er viktig at tradisjonene føres videre.

Mange av dem som deltar i  ulike foreninger og organisasjoner vi har i byggenæringen, er nærmest som familier å regne. Man møtes til ulike arrangement i løpet av året. Man diskuterer og man deler kunnskap. Det skjer en erfaringsoverføring som betyr utrolig mye for konkurranseevnen til våre bedrifter. Vi ligger et hestehode foran de utenlandske konkurrentene – og takket være vår moral og vår innstilling har vi et forsprang. Ta vare på det.

Vi har også en rekke eksempler på at folk som i en ”svunnen” tid studerte sammen, senere har samarbeidet tett i de ulike foreningene. Mange er blitt nære venner for livet. Vi synes at det er morsomt at mange av de eldre medlemmene fortsatt møter frem. Mange deltar også i debatten – og de har fortsatt mye å tilføre. Deres kunnskap er gull verdt.

Jeg hadde tirsdag gleden av å lede en debatt på temadagen til NFF. Der møtte også en representant for en av de utenlandske entreprenørene som nå har fått oppdrag i Norge. Gisli Gudjonsson fra Marti IAV DA (Sveits/Island), snakker utmerket norsk, og han holdt et meget godt innlegg og han svarte godt for seg. Selskapet har i dag en kontrakt på det nye jernbaneprosjektet i Vestfold. I tillegg har man nå fått den første store kontrakten på Ryfast.

Han sa at det er ikke bare er enkelt å etablere seg i Norge. Men det er verdt å komme hit. Norge er i dag er ett av de mest interessante land i Europa når det gjelder oppdrag i bygg og anlegg. Marti IAV DA er kommet for å bli, og nå etableres hovedkontor i Norge. Vi skal bidra til å øke kapasiteten – og vi skal selvsagt konkurrere på like vilkår med nordmennene, sier han. Vi har mye å lære, men vi har kanskje også noe å lære bort. Vi er en stor bedrift med en stolt historie, sa han.

Vi ønsker alle seriøse bedrifter velkommen til Norge. Vi ser frem til en rettferdig konkurranse. Vi håper også at representanter for de bedriftene som nå kommer til landet, deltar på lik linje med andre i de ulike foreningene.

Vi har stått på barrikadene for den norske bygge- og anleggsnæringen. Det var hyggelig at det ble nevnt innledningsvis på Temadagen hvor viktig Byggeindustriens engasjement har vært. Vi har målbært den holdningen som ligger i ryggmargen til den norske anleggsnæringen. Det vil vi fortsatt gjøre. Får vi tips om ulovligheter og kriminell virksomhet, slår vi alarm.

Det viktigste for oss er at det er seriøse aktører som bygger landet.