Vegvesenet skjerper antidumpingtiltak

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen skriver i sin blogg «Trygt fram sammen» at sosial dumping er et problem som tas på dypeste alvor, og noe Vegvesenet nå skjerper bestemmelsene mot.

Tidligere denne uken skrev Byggeindustrien om Vegdirektør Terje Moe Gustavsen at han ønsker utlendingene velkommen til Norge i sin blogg «Trygt fram sammen».

Onsdag tar han opp det relaterte temaet sosial dumping.
«Innenfor vårt område ser vi en øking i utenlandske selskaper som kommer til Norge og antall utenlandske arbeidstakere i Norge. Vi har da også sett klare eksempler på sosial dumping på veganlegg.»

Må skjerpe seg
Gustavsen skriver i bloggen at Vegvesenet har et klart ansvar for å forhindre sosial dumping i norske veiprosjekter, og tar samtidig ansvar for å kontrollere firmaer som opererer på Vegvesenets anleggsplasser.

«Samtidig har også den enkelte arbeidsgiver et klart ansvar for at reglene følges. Ikke minst har hovedentreprenører ansvar for å følge opp sine underentreprenører. På det siste området har vi sett at enkelte hovedentreprenører må skjerpe seg betydelig.», skriver han.

Vegvesenet skjerper også sine kontraktbestemmelser, skriver Gustavsen i bloggen.

«I framtidige kontrakter blir vi enda tydeligere på at entreprenørene skal legge opp rutiner for oppfølging og vi legger inn tydeligere krav om innsyn og kontroll. Vi blir også tydelige på konsekvensene, der gjentatte brudd på reglene kan føre til utestenging fra våre anbudskonkurranser».

Vegdirektøren skriver at mer avanserte regelbrudd krever at man må være ekstra årvåkne, og av og til gå mistenkelige aktører nærmere etter i sømmene.

«Det er ingen selvfølge at kontrollen skal stanse ved grensa», skriver han.

Viktig samarbeid

Gustavsen skryter i bloggen av EBA og BNL, som har engasjert seg i kampen mot sosial dumping.

«Jeg tror vi har mye å hente i en styrket dialog om sosial dumping mellom oss som byggherrer og bransjeorganisasjonene.

Vi ønsker flere utenlandske selskaper velkommen til Norge. Men det må skje på en ubrytelig forutsetning om at det ikke skal svekke HMS og ikke føre til sosial dumping. Vi i Statens vegvesen vil gjøre det som står i vår makt for å styrke HMS-arbeidet og for å hindre sosial dumping», skriver Vegdirektøren.