Venolds 96. kvartalsrapport

Tirsdag morgen kunne konsernsjef Terje R. Venold (63) invitere til sin 96. og siste kvartalspresentasjon på vegne av Veidekke.

Nøkkeltallene for 1. kvartal 2013

Veidekkes første kvartal viser at aktiviteten stabiliserer seg på et høyt nivå med en omsetning på i overkant av 4 mrd. NOK. Resultatet på -63 MNOK er noe svakere enn i fjor, og preges av prosjektnedskrivning i den svenske entreprenørvirksomheten og margin­bedring i den norske.

Veidekkes omsetning i første kvartal ble 4 049 MNOK (4 299 MNOK i 2012). Resultatet før skatt ble -63 MNOK (- 52 MNOK). Ordrereserven for konsernet er nå på 16,8 mrd. NOK (15,4 mrd. NOK). Tallene er hentet fra segmentregnskapet. Resultatet pr. aksje ble kr - 0,30 (kr -0,30).

Dagen før ble hans 24. generalforsamling gjennomført.

– Det har vært to helt spesielle dager for meg, sier Venold.

Overtok i 1989
Han tok over som konsernsjef i Veidekke etter Arne Haaland på generalforsamlingen i Konserthusets lille sal 9. mai 1989. Venold ble ansatt i konsernet allerede i 1981, da som ansvarlig for økonomi og finans.

Da Venold som 39-åring overtok skuta, hadde selskapet knappe to milliarder i omsetning og var 1.660 ansatte. Nå omsetter de for over 20 milliarder kroner og er ca 6.300 ansatte. Selskapet har i sin 77 år lange historie heller aldri gått med underskudd. De er i dag den største entreprenøren i Norge, og de er store også i Skandinavia. Veidekke er også det selskapet som har gitt aksjonærene den beste avkastningen på Oslo Børs siden de ble børsnotert i 1986.

Stort oppkjøp
Allerede det første året Venold inntok sjefsstolen ventet en stor avgjørelse. Oppkjøpet av Aker Entreprenør skulle gjennomføres. Dette var et selskap på samme størrelse som Veidekke selv, og innebar selvsagt en viss risiko.

– Dette er det mest risikable prosjektet vi har gjennomført. Det skjedde midt under bakkrinsen, hvor markedet nærmest ble halvert, og Aker Entreprenør var tross alt et selskap på størrelse med Veidekke, påpeker Venold.

Satte standarden
Noen av det Venold er stolt over å kunne se tilbake på, er å ha satt to standarder som har vært viktige for bransjen; mål om fem prosents inntjening og arbeidet med HMS.

Arne Giske overtar 1. juli
1. juli er dagen for sjefsskiftet i konsernet. Dette har vært nøye planlagt, og det er tradisjon for å rekruttere konsernsjefstillingen internt i Veidekke. Det burde være lagt et bra fundament til etterfølgeren, Arne Giske.

– Men det er selvsagt ingen walkover, legger Venold til med et smil.

Han er overbevist om at Giske er den rette mannen til å føre Veidekke-skuta videre

– Disse årene har vært en fantastisk reise, sier Venold, som selv hedrer de 6.300 ansatte i konsernet.

– Veidekke er bygget på en fornybar ressurs - menneskene, avslutter han.

Vi kommer tilbake med et lengre intervju med Terje R. Venold.

Les mer om Veidekkes resultat for 1. kvartal 2013 her