Lover klima-hjelp til kommunene

Kommunene skal få mer hjelp til å tilpasse seg et varmere og våtere klima, lover miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

– Norge vil også rammes av klimaendringene. Det må vi ta hensyn til i all samfunnsplanlegging, sier Solhjell.

Regjeringen la tirsdag fram en stortingsmelding om hvordan Norge skal tilpasse seg et varmere og framfor alt våtere klima. Beregninger viser at nedbøren kan øke mellom 5 og 30 prosent dette hundreåret. Mange områder kan få mer enn 50 prosent mer nedbør om høsten, vinteren eller våren.

Nedbøren kan bli mer intens, som igjen øker faren for flom og skred, heter det i meldingen.

Kommunene i første linje
Klimaendringene stiller krav til en mer robust infrastruktur. Mye av ansvaret vil fortsatt ligge på hver enkelt kommune.

– Alle har ansvar for å ta hensyn til klimaendringene på sine områder, enten det er veiutbyggere, helsemyndigheter eller kommunale planleggere. Men kommunene er førstelinjetjenesten i møtet med klimaendringene, sier Solhjell til NTB.

Mange kommuner har følt seg overlatt til seg selv i dette arbeidet. De har etterlyst klarere statlige retningslinjer og en klarere ansvarsfordeling, ifølge en forskningsrapport.

Kommunene skal få mer hjelp, lover Solhjell. Statlige retningslinjer skal gjøre kommunenes planarbeid enklere. I tillegg skal rådgivingen styrkes. Et nasjonalt senter for klimatjenester med sete i Meteorologisk institutt skal bidra med oppdatert og mer detaljert informasjon om hvilke klimaendringer som kan ventes i de forskjellige delene av landet.

Forebygge
Vann og avløp i byer og tettsteder må dimensjoneres for å tåle mer nedbør, og ikke minst mer intens nedbør. Det vil koste penger. Men de kostnadene vil bli langt større dersom vi ikke gjør noe, sier Solhjell.

Det samme gjelder tiltak som flom- og skredsikring, både av bebyggelse, veier og jernbanelinjer.

Mer intens nedbør gir problemer med overvann i mange byer og tettsteder. Forsikringsselskapenes skadetall viser økende skadetall på grunn av vann som ikke finner riktig avløp.

Både kommuner og forsikringsselskaper har krevd klarere regler for erstatningsansvar etter slike vannskader. Regjeringen vil nå sette ned et lovutvalg som skal vurdere dagens regelverk og komme med eventuelle forslag til forbedring av rammevilkårene for kommunenes håndtering av overvann.

KS-skepsis
Kommunenes organisasjon KS tviler på at kommunene klarer å utføre oppgaven som Solhjell pålegger dem.

– Regjeringen gjør ikke rede for hvordan kommunene skal settes i stand til å utføre denne oppgaven. For eksempel varsles det ikke en krone til utvikling av kapasitet og kompetanse i kommunene til å ta seg av disse helt nye utfordringene, slik regjeringens eget klimatilpasningsutvalg anbefalte, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS.

Heller ikke Naturvernforbundet jubler.

– De globale klimautfordringene blir nå stadig mer lokale. Dessverre har somlingen med å redusere utslipp gjort at vi er nødt til å forberede oss på store utgifter, og ødeleggende konsekvenser også her hjemme, sier generalsekretær Maren Esmark i Naturvernforbundet.

Hun mener reduksjon av klimautslipp er aller viktigst. (©NTB)