BNL ønsker mer målrettede tiltak

Regjeringen setter ned bedriftsskatten fra 28 % til 27 % og bevilger i overkant av 750 millioner til tiltak for skogindustrien.

– Det er positivt at regjeringen tar to-delingen i norsk næringsliv inn over seg. Samtidig hadde vi ønsket mer målrettede tiltak for de delene av næringslivet som møter sterk konkurranse fra billige importvarer på grunn av lav norsk rente og det særnorske kostnadsnivået, sier Jon Sandnes, adm. dir. i BNL.

I regjeringens tiltakspakke for treindustrien foreslås det en bevilgning på 100 mill. kroner til utbedring av flaskehalser for tømmertransport på det offentlige veinettet, over Samferdselsdepartementets budsjett. Videre har regjeringen besluttet å tillate vogntog på inntil 24 meter total lengde og inntil 60 tonn totalvekt på veier som tåler dette.

– Regjeringen leverer på våre krav, men dette alene løser ikke situasjonen for norsk skogindustri, sier Sandnes.

Det bevilges 100 millioner til å bygge ca 400 nye studentboliger. Husbankens lånerammer utvides også med 5 milliarder til 25 milliarder.

– Det er gledelig at departementet lytter til byggenæringen og utvider Husbankens lånerammer. Det må bygges enda flere studentboliger, og de må bygges i pressområdene. Samtidig savner vi en dypere omlegging av finansieringen av studentboligene, sier Sandes.

Regjeingen bevilger 100 millioner ekstra til skattefunnordningen vil føre til mer forskning og utvikling i næringslivet.

– Regjeringen har endelig innsett at skattefunn er viktig, men BNL savner en mer målrettet satsing, slik at ny kunnskap kan bli spredd raskere til hele næringslivet. Bygg21 bør styrkes som byggenæringens redskap til forskning og utvikling, sier Sandnes.

Kommunenes frie inntekter økes, og det bevilges penger til mange nye offentlige bygg.

– Det er viktig at kommunene tar vare på verdiene som er skapt og prioriterer vedlikehold av bygg og veier, sier Sandnes.