Åros-grus til Slottsplassen

Statsbygg har besluttet at den rødaktig grusen fra Åros i Røyken skal benyttes når Slottsplassen i Oslo skal rehabiliteres. Slottsplassen fornyes med et toppdekke av stabilisert grus. Arbeidene starter 21. mai.

Tre ulike grustyper var med i sluttevalueringen over hva slags grus som skal brukes i rehabiliteringen av Slottsplassen. Åros-grusen fra Franzefoss Pukk på Røyken ble vurdert som best egnet.

- Åros-grusen var best på farge så vel ved tørre som våte forhold. Den tilfredsstiller både de estetiske og tekniske kravene. Kornform- og størrelse er god. Åros-grusen fungerer bra sammen med det gjennomsiktige bindemiddelet som skal benyttes for å stabilisere grusen. Summen av dette gjør at grusen fra Åros kommer klart best ut, sier prosjektleder Kjersti Sandvik i Statsbygg.

Åros-grusen vil legges i toppdekket og i det øverste, røde asfaltlaget. Slottsplassen vil bli bygget opp på denne måten:

Fiberduk
Forsterkningslag (26 cm) med pukk
Bærelag (10 cm) med pukk av en annen sortering enn den som ligger under
Sort asfalt (4 cm)
Rød asfalt (4 cm) med et fargeløst bindemiddel (bitumen), Åros grus som tilslag
Toppdekke (1,5 cm) av stabilisert og rødaktig grus, Åros.

Arbeidene gjennomføres i regi av Statsbygg i samarbeid med Det kongelige hoff, Riksantikvaren og Oslo kommune. Landskapsarkitekt er Link Landskap AS. Generalentreprenør er Steen & Lund AS.