Byråkratiet MÅ reduseres

Står fylkeskommunen for fall? Og hvor mange byråkratstillinger blir fjernet? Det er spørsmålet dersom vi får en ny regjering. Høyres Erna Solberg lover at færre mennesker skal flytte papirer i offentlig sektor. Det kan skje ved at fylkeskommunen fjernes og ved at mange byråkrater i forvaltningen ellers mister jobben. 2 600 mennesker administrerer i dag fylkeskommunene.

Høyres landsmøte vil omorganisere offentlig sektor – de 19 fylkeskommunene skal bort og partiet vil ha langt færre kommuner. I dag søles det bort for mye penger i administrasjon. Unødig byråkrati forsinker og fordyrer veldig mange prosjekter.

Ellers mener vi at politikerne må være svært tilbakeholdne når nye regler og forskrifter innføres. Mye av dette er velmenende, men når man begynner å se alt i sammenheng – og når man ser hvordan byråkratene fortolker regelverket, kan man bli skremt. I Norge blir et hvert EU-direktiv innført prompte og man skriver under på alle internasjonale konvensjoner uten tanke på hvilke konsekvenser dette får for land og folk.

Selvsagt skal det ikke være fritt frem – og selvsagt må vi i et komplisert samfunn ha et regelverk som gjør at noen ikke tar seg til rette. Men det er grenser for regelverk. Det mange mennesker reagerer på er vilkårligheten og forskjellbehandlingen. Reglene blir praktisert ytterst forskjellig rundt om i landet.

Når det gjelder kommunene, sa Erna Solberg da hun var kommunalminister, at minst 100 kommuner måtte bort. I dag sier hun til Aftenposten at enda flere kommuner må vekk. Man må samle virksomheten i større kommuner. Mer enn 24 000 mennesker sitter i dag i sentraladministrasjonen i landets 429 kommuner.

Selvsagt vil en slik omlegging møte heftig motstand – ikke minst blant de som direkte blir berørt. For vår del mener vi at dette er en helt nødvendig reform. Mange kommunalt og fylkeskommunalt ansatte kan ikke fredes for evig tid.

Ellers er det et tankekors at både politikere og ledere i kommuner og fylkeskommuner er i ”lønnsadelen” i Norge.

Dette må det gjøres noe med. En slik ”hellig ku” kan vi ikke leve med i lengden.