Fører tilsynssak mot to Hardangerbru-aktører

Arbeidstilsynet holder på med tilsynssaker mot MT Højgaard og Atlanco i forbindelse med Hardangerbrua-prosjektet.

22. februar gjennomførte Arbeidstilsynet et tilsyn på Hardangerbrua. I etterkant etterspurte de ytterligere informasjon fra syv firmaer, og ti uker senere gransker de fortsatt den danske anleggsentreprenøren MT Højgaard og det irske bemanningsselskapet Atlanco AS, en del av Atlanco Rimec-konsernet.

MT Højgaard var klart lavest på den største Hardangerbru-kontrakten da det var anbudsåpning på stål- og montasjearbeidene til prosjektet i slutten av 2008. Det skilte 376 millioner kroner til neste anbyder. Danskene fikk tilslaget på 761 millioner kroner.

Byggeindustrien har fått tilgang til korrespondansen mellom Arbeidstilsynet og Atlanco og MT Højgaard. Der kommer det frem mange spørsmål norske arbeidsmyndigheter har hatt til selskapene. Blant annet om arbeidskontrakter, arbeidstid og oppfølging av andre sider ved det norske regelverket.

- Det som er viktig for Arbeidstilsynet er å se på bestillerkjeden for de store offentlige byggherrene. Jamfør arbeidsulykkene på Statens vegvesens anlegg, som har blitt omtalt i pressen den siste tiden, så er det interesse i Arbeidstilsynet for å følge tyngdekraften nedover i bestillerkjeden, sier seniorinspektør Pål Erdal i Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynets myndighet i forhold til lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter er begrenset. Fra 1. juli vil derimot dette forandre seg. Da vil Arbeidstilsynet få i oppgave å føre tilsyn med at de offentlige byggherrene fører tilsyn.

Det er heller ikke allmenngjort noen minstelønn i anleggsfaget, slik at tilsynet har en minimumslønn å forholde seg til. Derimot ble det fra årsskiftet lagt til en ny paragraf i Arbeidsmiljøloven; § 14-12a. Likebehandling av lønns- og arbeidsvilkår ved utleie fra bemanningsforetak. Det vil i praksis si at en innleid arbeider minst skal ha samme betingelser som hvis vedkommende hadde jobbet i selskapet han er leid inn for å jobbe for. Dette skal følges opp av Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynet har også tilsynssaker gående med Atlanco etter tilsyn på Vangstunnelen og på Dalsfjordsambandet.

- Vi arbeider konstruktivt sammen med Arbeidstilsynet på saken. Inntil vi har fått en rapport fra dem kan jeg ikke kommentere innholdet, sier kommunikasjonssjef Sofie Karen Lindberg i MT Højgaard-konsernet til Byggeindustrien.

- Vi har ti personer fra den norske delen av selskapet Atlanco ansatt på prosjektet. De er ansatt som innleid arbeidskraft, og vi er godt tilfreds med deres arbeidsinnsats, legger hun til.

Også Atlanco sier at de har forholdt seg til norske lover og regler.