Ønsker et sterkere DIBK for bedre importkontroll

Direktoratet for byggkvalitet (DIBK) er i gang med nye tilsynskampanjer, og får ros fra Byggevareindustriens forening. – Men nå må kapasiteten styrkes, slik at de også kan føre tilsyn med den nye importen av byggevarer.

Det sier administrerende direktør Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens forening i en pressemelding.

– Det er flott at DIBK tar tak og følger opp våre bekymringsmeldinger. Det er godt å se at direktoratet følger med, og det er spesielt bra at de nå også kontrollerer entreprenører som importerer direkte til byggeplass. Dette er nytt sammenlignet med det tilsynet som ble gjort i 2012, og viser at vi lyttes til og at DiBK ser de samme utfordringer som leverandørene i næringen, sier Skarholt.

Ifølge foreningen blir stadig flere byggevarer importert direkte på byggeplass uten at det finnes et norsk handelsledd som direktoratet kan forholde seg til. Entreprenører som importerer byggevarer fra utlandet anses som importører, og er derfor en målgruppe for direktoratet.

– Nå må kapasiteten hos DIBK styrkes slik at de kan føre tilsyn også med den nye importen av byggevarer, oppfordrer Øyvind Skarholt i Byggevareindustriens forening.

Han mener det er viktig at det offentliges tilsynsordninger ikke bare går etter de som det er lett å føre tilsyn med fra kontorpulten, men at de er tilstede ute på prosjektene der det skjer.

Byggevareindustriens forening sendte før nyttår en bekymringsmelding om at det omsettes utenlandske byggevarer som inneholder høyere konsentrasjon av farlige stoffer enn det som er angitt i produktdokumentasjonen.

– Vi meldte fra om forholdene allerede i oktober. Behandlingen har tatt lang tid der det tok nesten seks mnd før to produkter ble trukket tilbake, og jeg tror vi med fordel kunne sett på hvordan disse prosessene kan tilrettelegges bedre for at man raskere kan iverksette skadebegrensende tiltak. Blant annet vet vi at det i Danmark skal være tilrettelagt med mulighet for å varsle via egen nettsider som gjør terskelen lavere for å varsle, sier Skarholt i meldingen.

Nå oppfordrer han alle relevante aktører til å involvere seg.

– Når helse- eller miljøskadelige materialer kommer inn i Norge så kan det har alvorlige konsekvenser for dem det gjelder – både de som gjør jobben og de som skal oppholde seg i byggene, avslutter Skarholt.