Krever etterlønn for COOP-arbeidere

Spanske rørleggere og andre arbeidere har blitt underbetalt ved COOPs storlager ved Gardermoen. Fellesforbundet avdeling 605 Rørleggernes fagforening i Oslo fremmer nå krav om etterlønn for 14 medlemmer, skriver Fellesforbundet på sine sider.

- Kravet om etterlønn skjer takket være godt arbeid fra de norske organiserte og medienes omtale av saken, sier organisasjonsarbeider Boye Ullmann.

Fellesforbundet organiserer 14 medlemmer på COOP-prosjektet. Kravene om etterlønn spenner fra 40 000 kroner opp til 184 000 kroner. På prosjektet har totalt 500 bygningsarbeidere arbeidet, inkludert en håndfull norske organiserte rørleggere. Over tid har de norske organiserte bygget opp tillit hos de spanske kollegene.

COOP-prosjektet

Boye forklarer at hovedentreprenøren, franske GSE, er en gigant som har etablert seg i Norge. De leier inn konsulenter, og har ingen egne bygningsarbeidere. Bygget til 1,5 milliarder kroner har i hovedsak vært utført av utenlandske firma med utenlandske arbeidere.

Kontraktene som har vært benyttet ser i utgangspunktet greie ut, men virkeligheten viser noe helt annet. Det er både ressurskrevende og vanskelig å avdekke hvordan det egentlig foregår i slike prosjekter, sier Boye.

- At medlemmene våre nå får den lønna de har krav på, skyldes godt arbeid blant de norske organiserte. Det har også vært viktig at mediene, spesielt TV2, har valgt å dekke saken, fortsetter Boye.

- COOP har heldigvis tatt på seg hele solidaransvaret, som egentlig ligger hos den franske hovedentreprenøren. Vi håper nå at utbetalingene til medlemmene kan skje raskt, sier Boye.